Történt a minap, hogy a Gawker egyik szerzője, Ryan Tate levelet írt Steve Jobsnak. Az indíttatás sem a levelezésből, sem a postból nem derült ki, de Ádámmal valami olyasmit tudunk elképzelni, hogy a blogger berúgott, meghallgatott egy Bob Dylan számot, búsongott egy kicsit a szabadságon és a forradalmon, majd egy iPad-reklámot látva este 9 óra 34 perckor levelet írt Jobsnak.

Ezt a levelezést láthatjátok most a következő pár sorban, néhány unalmas részletet átugorva, de a lényegi mondanivalót megtartva:

Ryan Tate:

 

Ha Dylan ma lenne 20 éves, hogyan gondolna az Apple-re? Mondaná-e, hogy az iPadnek akárcsak leghalványabb köze is van a „forradalomhoz”?

A forradalom a szabadságról szól!

 

Steve Jobs

 

Naná, szabadságot a programoknak, amik ellopják az adataidat, szabadságot a programoknak, amik lemerítik az akkudat. Szabadságot a pornónak. Naná, szabadság. Az idők változnak, csak néhány keményvonalas pc-s fickó nem tudja elfogadni, hogy a világuk lassan elmúlik. Ez minden.

 

Ryan Tate

 

Lássuk be, a MacBook Próm akkuja Flash-sel is bírja. Az akku a főnök rendben van. Az iPad akkuja is rendben van. És inkább nézegetem a Wired magazin interaktív változatát, mint azt, amelyik az agyondicsért, statikus pdf-et használja. Miért nem hagyjátok dolgozni őket? Csak mert az Adobe megpróbált kibaszni veletek a kilencvenes évek végén? Ez nem a Cocoa és Flash harcáról szól. Ez az unalmas és az interaktív tartalom szembenállásáról.

 

És tudod mit? Nem akarok szabadságot a pornónak. A pornóval minden rendben van, és biztos vagyok abban, hogy a feleségem is így gondolja.

 

Steve Jobs

 

A Wiredből is lesz Cocoa-alapú alkalmazás iPadre, ahogy szinte az összes kiadványból. És talán majd téged is zavarni fog a pornó, ha gyerekeid lesznek.

 

Ryan Tate

 

Azért lesz a Wiredből natív alkalmazás, mert rá vannak KÉNYSZERÍTVE, hogy készítsenek egyet. De miért kell ennyi erőforrást pazarolniuk? Miért nem rakhatnak annyi interaktivitást az alkalmazásaikba ezek a nyomtatott lapokhoz szokott srácok, amennyit csak akarnak? Csak megnehezítitek a dolgukat.

 

Azóta lobbizok az iphone-os és ipades fejlesztésekért Nick Dentonnál, amióta csak 2008-ban a céghez kerültem. De többé már nem – elegem van abból, hogy az Apple folyton baszakodik az alkalmazásaink elfogadásával, ahogy sok más céggel is kibaszott már. Sokkal egyszerűbb közvetlenül a webre, mint az Apple eszközeire fejleszteni.

 

És nem vagyok pornófanatikus sem, csak nem gondolom, hogy a gyermekeimnek bajuk lesz attól, ha én szexfilmeket nézek az iPademen. Ha nekik is lesz tabletjük, a feleségemmel gondoskodunk majd arról, hogy azon ne legyen pornó.

 

Steve Jobs

 

Mi az, hogy rá vannak kényszerítve? Nem kell publikálniuk az iPaden, ha nem akarnak. Senki sem kényszeríti őket. Ellenben úgy tűnik, hogy nagyon rajta AKARNAK lenni az eszközön.

 

Már több mint 200 ezer alkalmazás van az App Store-ban, amiből én arra következtetek, hogy a rendszer jó. És a magazinalkalmazások is profitálnak abból, ha közvetlenül az eszközre írják meg őket – jobban lesznek tőle. De már sokszor láttuk ezt a történetet.

 

A mindenit, mitől szomorodsz el ennyire egy technológiai kérdésről? Ez nem a szabadságról szól, csak arról, hogy az Apple megpróbál mindent megtenni a felhasználóiért. A júzerek, a fejlesztők, a kiadók azt csinálnak, amit csak akarnak – nem kell iPadet venniük, arra fejleszteniük vagy publikálniuk, ha nem akarnak. Úgy látszik, ez inkább csak a te problémád, nem az övék.

 

Ryan Tate

 

Az is egy technológiai kérdés volt, amikor a Microsoft megpróbálta mindenkire ráerőszakolni a Win32 API-t?

 

Megvolt a lehetőséged arra, hogy megszabd a jövő platformjának irányát, és kiábrándító, hogy már megint ugyanazt a bullshitet kell hallgatnunk, amit korábban. És igen, szomorú vagyok, mert nem gondolom, hogy kizárólag egy technológiai kérdésről lenne szó.

 

Ráadásul nem szeretem azt sem, hogy az Apple ölebként használva a rendőrséget kopogtat a kollégám ajtaján.

 

Steve Jobs

 

Valaki alaposan félretájékoztatott. Senki sem kopogtatott senki ajtaján. Felültél néhány megalapozatlan blogpostnak.

 

A Microsoftnak megvolt (megvan) minden joga arra, hogy olyan játékszabályokat határozzon meg a saját platformján, amilyeneket csak akar. Ha ez valakinek nem tetszik, fejlesszen más platformra.

 

Ami minket illet, igyekszünk mindent megtenni a felhasználói élmény érdekében. Nem kell egyetértened velünk, de a motivációink egyértelműek.

 

Egyébként meg milyen jelentős dolgot köszönhetünk neked? Csináltál már valamit, vagy csak kritizálod mások munkáját, és kétségbe vonod a motivációit?