Bizonyára sokan hallottatok róla, hogy Steve Jobs a múlt héten nyílt levélben fejtette ki véleményét a Flash-ről. Ebben elmondta, hogy a Flash a zárt rendszer, hiszen az Adobe által kontrollált és csak az Adobe által elérhető (az Apple a weben az open source híve, egyébként nem), a szoftveres videodekódolás miatt sokat zabál (a H.264-et leszámítva), biztonsági szempontból szar (Symantec worst security records 2009), és kiemelte azt is, hogy egyre kevésbé van szükség Flash Player a videolejátszáshoz.

Az Adobe ugyanis korábban azzal támadta az Apple-t, hogy az Apple mobil eszközei nem érik el a teljes webet, hiszen a webes videók 75 százaléka Flashes. Steve Jobs azt írta, hogy rendben van, de csaknem az összes ilyen videó elérhető H.264-es kódolásban is, vagyis lejátszhatja ezeket az iPad, az iPhone és az iPod touch.

Hogy ez mennyire így van, és hogy a H.264-es formátum mennyire támogatott, arra  a TechCrunch szerzett egy diagramot az Encoding.com-tól, attól a cégtől, ami videokódolásokat végez különféle oldalaknak, így például a MySpace-nek és az MTV Networknek. Ha ezeket a videókat vizsgáljuk, a tendencia egyértelmű: a H.264-es kódolás egy év alatt 31-ről 66 százalékra tornázta fel a részesedését, miközben a többi Flashes formátum folyamatos zuhanórepülésben van.

Ami egy nagyon jó hír nekünk, hiszen az Apple nemrég hozzáférést adott a fejlesztőknek az ilyen videók lejátszásának hardveres gyorsításához.