A gyakorlatlan kütyüvásárlók mindig feltesznek maguknak egy picit felesleges kérdést. Tudom majd ezt használni három év múlva? Öt év múlva? Azt szeretnék hallani, hogy a termék olyan, mint a kapa vagy a talicska: az örökkévalóságnak szól.

Ha körülnézünk Mac-vonalon, látjuk, hogy hat éves Powerbookokat árulnak 50-70 ezer forintért ma Magyarországon, és tíz éves Clamshelleket is használnak még. De valójában a három-hathónapos frissítési ciklusok követése után idővel szinte mindenki feladja, és megkívánja az újat még jóval azelőtt, hogy a gépek egyáltalán serdülőkorba lépnének. Ezért felesleges sok esetben a kérdés.

Na de mi a helyzet az iPhone-nal? Vannak-e még bátrak a világban, akik az első generációt koptatják, miközben sokan a 3G-től is kiborulnak? És ha igen, működik-e még nekik?

Egy friss felmérés szerint - természetesen megint az AdMob - az Apple készülékeiről indított forgalom csupán 2 százaléka érkezett első generációs készülékről, de ha ezt a számot megfelelő kontextusba helyezzük, láthatjuk, hogy 2007 és 2008 között eladott iPhone-oknak ez a 30 százaléka. Az első generációs telefonok harmadát tehát még ma is aktívan használják.

Még érdekesebb, hogy a forgalom közel 40 százaléka iPod touch-okra esett. Az operációs rendszerek tekintetében láthatjuk, hogy a használók 42 százaléka ragadt le a 3.1.2-es firmware-nél (köztük Steve Jobs), és csak 44 százalék tette fel a jailbreak-mumus 3.1.3-at.

Felhívnám a figelmet arra az egy öt százalékos kemény magra, aki még a 3-as firmware-re sem frissített. Én veletek vagyok, fiúk, mindent bele. Előbb-utóbb felfigyel rátok a világ.