A nap híre mindenképp az, hogy a HP 1,2 milliárd dollárért felvásárolta a Palmot. Az okostelefonok piacáért oly sokat tett vállalat történetének tehát vége szakad, a Palm ugyanúgy beolvad az óriásba, mint annak idején a Compaq, és legfeljebb egy márkanév marad.

A hírnek az Apple szempontjából elvileg nem is lenne sok jelentősége, valójában azonban a mostani felvásárlással az egyik legkomolyabb konkurenciát kaphatja a nyakába a kaliforniai cég.

El is mondom miért: a felvásárlás bejelentése után Todd Bradley, a HP egyik igazgatóhelyettese elmondta, hogy rengeteg lehetőséget lát a vállalatban, pontosabban annak a Pre mellé fejlesztett operációs rendszerében, a WebOS-ben. És itt képbe jönnek azok a pletykák és konkrét állítások, amik már évek óta felbukkannak a HP kapcsán: hogy a vállalat a hagyományos termékek mellett szeretné létrehozni az eszközöknek egy olyan családját, amikben az Apple-kütyükhöz hasonlóan megvalósulhat a hardver és a szoftver egysége. Amiben az operációs rendszer maximálisan kiszolgálja az alápakolt hardvert, ezért az a gördülékenységnek azt a minőségét valósítja meg, amit eddig csak az Apple-nél tapasztaltunk.

Nos, mostantól erre megnyílik a lehetőség. A HP a világ legnagyobb számítógépgyártója, erőforrása eddig is volt a fejlesztése, csak a hagyományos termékcsalád futtatása mellett nem jutott elég energiája a szoftver és a hardver egységének megteremtésére. Az eredmény felemás is lett: a cég WinMo-val szerelt okostelefonjai sokkolóan bénák voltak az iPhone-ok, androidos mobilok árnyékában, a megváltóként, iPad-gyilkosként beharangozott HP Slate meg egy rossz vicc.

Lehet persze a funkciókat, bemeneti nyílásokat emlegetni, a Slate mégis annak a bizonyítéka, hogy a HP még a kanyarban sincs az Apple-höz képest: a gyenge hardveren futó, minden funkcióval felvértezett Windows 7 nem előny, hanem éppen hogy hátrány, hiszen annak a bizonyítéka, hogy a HP nem értette meg a kategória lényegét, és a sok funkció, lehetőség életben tartásával pont a valódi tablet létrehozásának esélyét mulasztotta el. Ahogy Jonathan Ive mondta, az iPad esetében arra a legbüszkébbek, amit kihagytak a készülékből, mert pont ez volt a záloga annak, hogy egy egyszerű, forradalmi pc kerüljön a piacra.

A HP azonban eddig kényszerpályán mozgott, a Windows 7-en kívül nem volt más a kezében, ennek azonban most vége. A Palm felvásárlásával, a WebOS megkaparintásával a vállalatnak lehetősége lesz arra, hogy saját operációs rendszerét mindig az adott hardverhez szabja, így végre igazán versenyképes mobilokkal léphet piacra. És ami így 2010-ben még fontosabb, előállhat egy olyan tabletet, ami kellőképpen egyszerű, gyors, kitartó ahhoz, hogy valódi konkurenciát jelenthessen az iPadnek. HP és WebOS: most látom először a valódi konkurencia felbukkanását, egy-két éven belül az Apple korábban halottnak hitt hardver-szoftver-koncepcióját felhasználva jobb gépek kerülnek a piacra, mint azt korábban bármikor gondoltuk.

És akkor tényleg felnő a számítástechnika.