Amikor bemutatták az iPadet, mindenki azt hitte, hogy abban valami saját fejlesztésú processzor dolgozhat. Erre abból következtettünk, hogy a csipet nemes egyszerűséggel Apple A4-nek nevezték el. Én például a korábban felvásárolt PA Semi munkásságára gyanakodtam, hiszen mi másért vett volna processzortervezőt az Apple, minthogy processzort terveztessen magának.

Aztán kiderült, hogy az A4-es ARM-alapú, míg a PA Semi elsősorban a Power-architektúrában van otthon. Akkor ki tervezte az A4-est? Hát az Intrinsity, az ő feladatuk volt az iPhone 3GS-ből is ismert Cortex A8-as 600 megahertzről 1000 megahertzre gyorsítása, és a fogyasztás drasztikus csökkentése.

A munka olyan jól sikerült, hogy az Apple a közelmúltban fel is vásárolta a céget. Körülbelül 121 millió dollárt fizetett érte, a vállalat tehát jól láthatóan elkezdte megalapozni saját hardvertervező üzletágát.

Hogy hol áll meg, nem tudni. Az utóbbi hetek egyik legvadabb pletykája az volt, hogy az Apple felvásárolja az ARM-et is. A brit cégben korábban már volt érdekeltsége a kaliforniai vállalatnak, lényegében ott volt az alapítók között, hogy a Newtonhoz hasonló eszközökhöz megfelelő processzora legyen, csak amikor a kilencvenes években Jobsnak kellett a pénz az Apple megmentéséhez, eladta a részesedését.

A pletykák szerint azonban most, hogy az Apple-nek már az iPhone hozza a legtöbb bevételt, újra felmerült a szorosabbra húzott partnerség lehetősége. A pletykák szerint az Apple simán kifizetné az 5,2 milliárd fontos vételárat, hogy házon belülre kerüljön a világ legfontosabb, mobil eszközökbe csipet tervező vállalata.

Ennek kétszeres előnye lenne: egyrészt mostantól a hordozható eszközöket maximálisan saját igényeire szabhatná a vállalat, másrészt, és ez sokkal fontosabb, kellemetlen helyzetbe hozhatná a konkurenciát. A legtöbb okostelefonba, mp3-lejátszóba, hordozható eszközbe ugyanis az ARM licenceli a technológiát, a vállalat felvásárlása esetén tehát a versenytársak hasznának egy része is az Apple-nél landolna.

Na ezt nevezem én izgalmas találgatásnak!