Sokan támadják Steve Jobsot azért, hogy az iPad keynote-on 60 napos várakozást kért az Amerikán kívüli világtól, később viszont bejelentette, nem tudják vállalni a határidőt az Egyesült Államokban tapasztalható óriási kereslet miatt.

Csakhogy az Egyesült Államokban tapasztalható kereslet egyáltalán nem biztos, hogy az Egyesült Államok kereslete.

Elég csak a legszűkebb környezetben körülnézni. Az Appleblogot a múlt héten már kétszer annyian nézték iPadről, mint egy héttel korábban, összesen 500 feletti letöltés ment a készülékekre. Handrás hasonló számokra hívta fel a figyelmemet korábban, és az IP címek alapján kiderült, egyáltalán nem amerikai olvasókról van szó, a készülékek nagy részét határokon belül használják.

Ez egyébként teljesen várható volt. Hatalmas kereslet, késlekedő szállítás, ismeretlen határidők Kelet-Európára nézve, természetesen megindul a szürkeimport. Különböző magyar online áruházakban láthatóak képek, amiken több mint száz iPad van feltornyozva, ennyit sikerült egyeseknek behozatnia ismerősökkel, üzletfelekkel, anyukával és aki szereti.

És ez csak Magyarország. Képzeljük, mennyi iPad terjed az eBay-en, Amazonon meg az ügyeskedőkön keresztül Nyugat-Európában. Az Apple-kereskedő pedig erre megvonja a vállát. Neki kellene árulnia az ügyeskedők helyett, hiszen ez lenne a dolga. De nem teheti, pont azért, mert Apple-kereskedő. Maul halten und weiter dienen.

Pedig minden egyes alkalommal, amikor az Apple későbbre tolja az európai kereskedelem időpontját, egyre többen döntenek úgy, hogy beszerzik ilyen forrásokból az iPadet.