Az Apple ma frissítette a MacBook Pro termékcsaládot, lássunk, mit nyomkodhatunk ezentúl.

Ahogy várható volt, az Apple behozta a képbe a Core i5-ös és Core i7-es processzorokat, ráadásul új videokártyákat szerelt a gépekbe, kivégezve a 9400M és 9600M-eket.

A 13 colos modellekben maradtak a Core 2 Duók, csak magasabb órajelen ketyegnek, és új videokártyát kaptak a Geforce 320M személyében. Ennek is köszönhető, hogy az üzemidő 10 órásra ugrott az eddigi 8-ról.

Persze leginkább az számított, hogy az Apple erősebb akkumulátorokat szerelt a gépekbe, így most már akár az iPadekkel is versenyezhetnek a MacBook Prók.

Míg a legkisebb modellekben az ár nem változott, a 15 colos modellek közül az alsó kategóriás drágább, a felső kategóriás olcsóbb lett egy százassal (20 ezer forinttal). Ezekben a modellekben Core i5-ös proci ketyeg, kivéve a legerősebb 15 colos modellben, ami a 2,66 gigahertzes Core i7-tel és 2200 dolláros árral egyértelműen a legjobb választás lehet - mondjuk nekem. Videokártyából Geforce 330M-et kérhetünk a laptopokba (a legnagyobb modellbe 512 megabájt RAM-mal). Nagyobb felbontású kijelzőt is kérhetünk, a hagyományos 1440 x 900 helyett 1680 x 1050 pixelest.

A legnagyobb, 17 colos modellben a 2,8-as Core 2 Duót 2,53 gigahertzes Core i7-esekre cserélték, a 4 gigás memória és a fél terás merevlemez változatlan maradt. Ára kétszéz dollárral, negyvenezer forinttal lett alacsonyabb. A 17 colos gépeket Core i5-tel és i7-tel (200 dollár plusz) is kérhetőek, valamint az összes modellbe kérhető 512 gigabájtos SSD 1450 dollárért.

Ez volt:

Ez lett:

Az új processzoroknak nagyon örülhetünk, mivel ezek már 32 nanométeres gyártástechnológiával készülnek, így kevesebbett fogyasztanak és gyorsabbak, mint a korábbi modellek. A legutóbbi, Arrandale-csipekkel végzett tesztek szerint a 2,53 gigahertzes Core i5-ös átlagosan 25 százalékkal gyorsabb volt, mint a hasonló órajelű, 2,53-as Core 2 Duo.

A HyperThreading pedig a többszálú feladatvégzés esetén komoly előnyt biztosít. A Turbo Boost-funkció átmenetileg képes megemelni egy mag órajelét, ha egy szálon akarunk egy fékezhetetlen bikát.

Az Intel integrált grafikus gyorsítója ugyan 35-40 százalékkal lassabb, mint az eddigi Geforce 9400M-ek, az alapfeladatokra ez is bőven elég lesz, a rendszer pedig, ha kell, automatikusan vált az új, alacsony fogyasztású 330M-ekre.

3G-s kártya nem került a gépekbe, ami pedig nagyon hasznos lenne, ha nem akarunk idióta mobilnetes pendrive-okkal szarakodni. Mondjuk én iPhone-nal tetheringezek, az egy fokkal elegánsabb megoldás.

Tegye fel a kezét, ki rohan venni egyet?