John Gruber, a Daringfireball szerzője hozta nyilvánosságra a rettegett és szupertitkos iPhone Developer Program License Agreement, vagyis a fejlesztői szerződés egyik pontjának változását, ami sok programozóban felemelte a vérnyomást. A 3.3.1-es pont eddig szűkszavúan csak annyit említett, hogy az alkalmazások csak az Apple által előírt API-kat használhatják.

3.3.1 — Applications may only use Documented APIs in the manner prescribed by Apple and must not use or call any private APIs.

Ez azonban egy picit kiegészült:

3.3.1 — Applications may only use Documented APIs in the manner prescribed by Apple and must not use or call any private APIs. Applications must be originally written in Objective-C, C, C++, or JavaScript as executed by the iPhone OS WebKit engine, and only code written in C, C++, and Objective-C may compile and directly link against the Documented APIs (e.g., Applications that link to Documented APIs through an intermediary translation or compatibility layer or tool are prohibited).

Vagyis szorosabbra kötötték a csomót a fejlesztők kezén, amit nem eredendően "Objective-C-ben, C-ben, C++-ban vagy JavaScriptben" írtak, vagyis aki nem az Apple saját fejlesztői környezetét, saját SDK-ját használja, az ezentúl nem játszhat. Ez pedig azt jelenti, hogy aki fordítóprogrammal látott neki az alkalmazásának, esetleg azért, hogy egyszerre több platformra is kihozza, vagy kényelmi okok miatt, most nehézségekbe ütközik. Például aki MonoTouch-csal vagy a nemrég beígért Adobe CS5-ben található Flash-to-iPhone fordítójával dolgozna, nem lesz rá lehetősége.

Sokak szerint pedig pont ez utóbbi támadás fő célpontja, megint a Flash, vagyis a flashes programok gyors átportolása az iPhone-ra. Egy fejlesztő, Heliox is írta nálunk egy kommentben, mennyire érzékenyen érintette a dolog.

Aki valamilyen middleware-t használ(t), mint pl. mi Unity iPhone-t, az most éppen igencsak aggódik... A kitétel fő célpontja az Adobe és Flash CS5, nehogy elárasszák a boltot az átportolt flash alkalmazások, csak pár más cég is a kereszttűzben van éppen.

Az Apple-nek pont elég nagy már a saját játszótere a saját homokozós kanalaival, jó sok gyerek játszik rajta, ideje megválogatni, kinek a kölke jöhet be a kiskapun. Megengedheti magának.

Az Apple természetesen nem nyilatkozott az ügyben. Ha megtenné, biztos vagyok benne, hogy az iPhone és iPad képességeihez leginkább passzoló, azokat leghatékonyabban kihasználó programok elterjedését említenék a döntés hátterében, ami egyébként teljesen érthető. Másrészről értelmezhető a kitiltás az utóbbi időben elindított antiflash-kampány részeként is.