Valószínűleg ők a világ legbátrabb és legtürelmesebb emberei, akik a BKV-vel próbálnak együtt dolgozni, de a legjobbak is, hiszen tegnap megnyerték az iPhone vs. Android konferencia Év Alkalmazása díját a BpMenetrenddel, mint legjobb iPhone-os alkalmazás készítői. Ezúton is gratulálunk (a fődíjhoz, az iPadhez is). Szotyival beszélgettünk.

Mióta létezik az iMind?

Ez egy fejlesztő cég (2001 óta). Egyetemi csoporttársak alapították. Főleg egyedi és webes fejlesztésekkel foglalkozunk. Nagyon sok projektünk volt már, nehéz lenne kiemelni belőle. Most készül az új weboldalunk és ott már szebben és jobban lehet látni majd őket.

Mac vagy pc?

A cégnél én vagyok a "Mac-es". Már 1992-ben volt egy Classic II-esem. Utána kimaradt egy hosszú idő, de 5-6 éve "visszatértem". Az iPhone megjelenésétől kezdve mindig is szerettem volna fejleszteni rá. Mivel a cégprofilba nem illett bele, ezért hiába várta ilyen projektekre. Tavaly év végén volt egy kis üres menet, amikor belekezdhettem valami saját ötletbe. A BpMenetrend egy volt a sok ötlet közül, ami felmerült. Én úgy láttam, hogy ezzel egy nagy űrt tömnénk be a hazai mobil programoknál. Elég sok iPhone és iPod touch felhasználót látok nap, mint nap a BKV járatain.

Gondolom azért súlyos döntés belefogni egy projektbe, amiben érdekelt a BKV nevű mammut. Illetve döglött mammut.

A nagy nehézség, ami miatt kétséges volt végig a program kimenetele, a menetrend (és még most is egy kritikus rész). Úgy gondoltuk,  hogy először valami házi megoldással kell előállnunk, és ha tudunk szerezni sok felhasználót, akkor lehet hivatalosabb helyről szerezni. A programot kb. 3 hónapig fejlesztettük a kitűnő designerrel, Zsolttal. Ebből a legnagyobb részt a menetrend feldolgozása jelentette (több, mint a felét). Egy programunk fut a Google AppEngine szolgáltatásán, ami minden nap végigmegy a bkv.hu oldalain, és megnézi, hogy volt e változás a menetrendben. Ha volt, akkor megpróbálja feldolgozni és letölthető formátumba hozni. Itt a legnagyobb problémát a pdf-ek jelentik. Egyre több járat menetrendje sajnos pdf-ben van. Ezeket kézzel kellett felvinni.

Vannak más alkalmazásaitok is?

Más alkalmazásunk nincs egyenlőre az AppStore-ban. Ez volt az első, főleg hobbi-tanulgatós projekt volt és hogy fel tudjunk mutatni ilyen referenciát. Az utóbbi sikerült, már vannak megkeresések nagy cégektől is. Az Android platform felé is nyitunk és valószínű, hogy arra is meg fogjuk csinálni a BpMenetrendet.

A program egyébként annyira jó, hogy meg kell kérdeznem, miért nem fizetős? Esetleg az lesz?

Azért nem lett fizetős, mert így szélesebb tömegekhez tudott eljutni és a menetrend szerintünk publikus adat, amiért nem lenne etikus pénzt kérni, ráadásul ez hobbi projekt. Az nagyon fontos volt, hogy sokan letöltsék, ami sikerült. Most próbálunk hivatalos helyről pontos és folyamatosan frissíthető menetrendet szerezni, ami sajnos nehéz, a BKV lassú, és gondolom a mostani problémák és választások miatt is nehezen születik meg minden döntés, másoknál, akiknek van ilyen adatbázisuk, nagyon ragaszkodnak hozzá. A következő verziót csak akkor tudjuk kiadni, ha sikerült ilyen menetrendet szerezni, vagy valami más ötlettel nem állunk elő.

Írtátok, hogy néhány járat lemaradt. Mások az éjszakaikat említik. Mennyi időtök van ezzel foglalkozni, mikor jöhet frissítés és mi várható?

Az éjszakai és sok hiányzó járatnál a probléma, hogy nem fix a kezdő- és végállomásuk, például bizonyos időpontban csak valameddig jár, és vannak olyan járatok, amik néha kihagynak egy-két megállót. Talán a legrosszabb ilyen szempontból a Ráckevei hév. A következő verzió tervezése és fejlesztése is elkezdődött, ahol ezek pótolva lesznek. Még a programból való menetrendfrissítést is beígértük.

Nem tervezitek, hogy a kedvenceknél nemcsak a járat számát lehet elmenteni, de az irány-megálló adatot is (állandóan ott felszállóknak)?

A kedvenc megállóirány is benne lesz. A Facebookon és twitteren folyamatosan teszünk fel friss híreket a programmal kapcsolatban. Nemrég felkerült egy kép a következő verzióból, ahol már a működő "kedvenc megállóirány" látszik.

Mennyien töltötték le az BpMenetrendet?

A mai adatok szerint 11 ezernél is többen, szóval jól fogy.

Mit terveztek a jövőben az AppStore-ral kapcsolatban?

Egyenlőre nincsenek terveink az AppStore-ral kapcsolatban. Valószínű, hogy meg fogunk jelenni más programokkal, de azok külsős megrendelésre fognak készülni, és a mi nevünk nem fog megjelenni. A BpMenetrend továbbfejlesztése most a fő cél. Elsősorban, hogy a hiányosságokat pótoljuk és utána sok továbbfejlesztési lehetőség is van, például útvonaltervezés, más platformokon megjelenés. A felhasználóktól is folyamatosan jönnek ötletek.

Köszönjük, és még egyszer gratulálunk az Év Alkalmazása díjhoz, amit tegnap kaptatok.

Mi is köszönjük, egyébként nagyon örülünk neki.

Ha te is jelentkeznél interjúra, ide kiálts.