Épp készítettem elő a Megyék Harcának következő fordulóját, amiben gazdasági kérdéseket fogunk feltenni, amikor belebotlottam néhány érdekes adatba. Arra voltam kíváncsi, hogy melyik most a legértékesebb vállalat, az a cég, amelyikért a legtöbbet kéne fizetnünk, ha aktuális árfolyamon fel akarnánk vásárolni. 

Csak a vicc kedvéért megnéztem az Apple-t, és azt találtam, hogy pár milliárddal 200 milliárd dollár fölé emelkedett a vállalat értéke (204 milliárdon állnak egészen pontosan). Ez a szám jóval nagyobb, mint például az Intel 122 milliárdja, és meghaladja a Google 180 milliárdját is. Megnéztem persze a nagy konkurens Microsoftot is, a redmondi cég 260 milliárdon áll, tehát még mindig többet ér, mint az Apple, de már csak 27 százalékos az előny. Azonos súlyú vállalatokról van tehát szó.
 
Aztán úgy döntöttem, hagyom a számomra érdekes cégeket, és csak arra koncentrálok, hogy 2009. negyedik negyedévében kik voltak a TOP 10-ben. Kiderült, hogy mindkét vállalat ott van a listán: a harmadik helyen a Microsoft állt 270 milliárddal, míg a tízedik pozícióban ott a most először szereplő Apple, akkor még 189 milliárd dolláros értékkel.
 
Egyébként a listán 2006 végéig egyetlen kínai vállalat sem volt, most már negyedévtől függően három-négy is van rajta, egyebek közt az első hely is az övék.