Mai utazónk nem egészen iPhone, inkább egy iPod touch, de ezen nem akadunk fenn, volt már ilyen. Kínából jelentkezik CSP gondozásában, aki rögtön egy vallomással kezd.

Nekem nincsen iPhone-om, és nyugdíjas koromig szerintem nem is lesz, mert nem bírnám végignézni, ahogy úszik a Balatonban (vitorlázom), egy gyerek vagy egy kutya szájából kell kiszedni (büszke keresztapa és kutyás vagyok). Viszont nyáron Londonban a back to school promo keretében vásároltam egy 13 colos MBP-t, amihez járt egz 8gb-s iPod touch, aki azóta mindenhová hűen elkísér. Tette ezt egészen Kínáig, ahol volt szerencsém két hetet Shanghajban eltölteni. Három képet csináltam, mindegyik szerintem elég jól leképezi azt, amiről a mai Kína szól.

Sajnos elég takony idő volt, ezért az első képen rendesen karcolják a felhőket a Pudong nevű kerület hatalmas épületei: az Oriental Pearl Tower (468m) a Jin Mao épület (421m), a Shanghai World Financial Center (494m) és az éppen épülő, 2014-ben elkészülő Shanghai Tower (632m lesz elvileg). Az iPod és a felhőkarcolok közötti Huangpu folyót eltakarják a 2010-es Expóra készülő új kikötő építési munkálatai, ezért elnézést kérek (semmi baj - szerk.).

Kínában MINDENT lehet kapni, ez éppen egy belvárosi utcácska, ahol húsokat szárítanak, rákokat és tintahalakat és sok beazonosíthatatlan állatot árulnak. Sajnos a képet nem sikerült jól beállítani, mert a helyiek nagyon nem nézték jó szemmel az akciómat.

Sajnos mi magyarok még mindig a pusztát, a gulascht és a Balatont akarjuk nemzeti jelképnek eladni, amikor sok olyan magyar ember vagy alkotás van, akiket itthon alig ismernek, viszont a világon a csodájára járnak. A TATE Modernben Moholy-Nagy kiállítását még ma is a legsikeresebbnek tartják számon, Huszár Vilmosról legutóbb a Financial Times hétvégi számában volt egy cikk, és lehetne folytatni a sort. Kiváló példa még Hugyecz László, akinek az épületei jelentősen meghatározták (és még ma is meghatározzák) Shanghaj építészetét. A képen az art decóban épült Park Hotel látható, ami 1952-ig Ázsia és 1983-ig Shanghaj legmagasabb épülete volt a maga 84 méterével.