Bár ahogy közeledik a bemutató, úgy nő az érdeklődésem a tábla iránt, van egy funkció, amit képtelen vagyok komolyan venni: az ekönyvség. Az iPad sok egyéb mellett ugye arra is alkalmas Steve Jobs szerint, hogy könyveket olvassunk rajta, ami szerintem hülyeség, hiszen nem e-papír a kijelzője, mint a Kindle-nek és társainak, egy sima lcd-t nézve meg lehetetlen hosszabb anyagokat elolvasni. Nekem legalábbis már három-négy oldal után elkezd fájni a szemem, ha tehetem, a hosszabb írásokat inkább kinyomtatom, és kézben fogva olvasom el.

Nem tudjuk persze, hogy milyen trükköket vet majd be az Apple a szemünk kímélésére, és amíg nem játszottam az eszközzel, nem is mondok véleményt, csak az aggodalmaimat osztom meg. Egy másik nagy félelmemre viszont úgy fest, megoldást kínál két magyar cég.

Ez az félelmem a tartalommal kapcsolatos: az oké, hogy angolul mindenféle könyv jelenik majd meg az iPadre, de mi lesz a magyar írásokkal? Mert amíg például az iTunes Music Store-t egyáltalán nem kéne lokalizálni ahhoz, hogy itthon népszerű legyen (a célközönség ugyanis kibírja magyar előadók nélkül), addig a könyveknél más sokkal fontosabb, hogy a lefordított kiadás is elérhető legyen.

Ez az aggodalmam viszont feloldódni látszik: a Pénzcentrumon megjelent egy írás arról, hogy a Bookline és a Líra közös céget alapított az ekönyvek hazai bevezetésére, és a komoly nemzetközi partnerekkel jelentős sikerre számítanak a következő években. A minket érintő rész azonban a következő:

Abban egészen biztosak vagyunk, hogy van egy réteg, aki már most is szeretne elektronikus eszközön olvasni. Az ő számuk folyamatosan gyarapodni fog, ahogy lesz magyar nyelvű, és kereskedelmi minőségű tartalom, amihez hozzájuthatnak. Kardinális kérdés a titkosítás. Mi az Adobe titkosítását használjuk majd, mivel ez a világon legelterjedtebb megoldás. Lényeges szempont, hogy a komolyabb e-olvasó eszközök mind támogatják az Adobe rendszerét, így azok, akik tőlünk vásárolnak majd ekönyveket, rengeteg készülék és fogyasztási forma közül választhatnak majd. Gondolok itt az iPhone-ra vagy az iPad-re, mindkét eszközön lehet majd az ekönyveinket olvasni, méghozzá úgy, hogy az Adobe titkosítást német kollégáink először oldották meg az Apple telefonra. 

Hoppá! Van tehát egy konkrét ígéretünk, ami arról szól, hogy a Bookline és a Litera ekönyvjei elérhetők lesznek az Apple eszközein is, ami valószínűleg óriási lendületet adhatna az eszköz hazai elterjedésének. Most már tényleg csak a Music Store-nak kéne megérkeznie, és elégedett lennék a hazai szolgáltatásokkal.

Köszönjük HH-nak az infót.