Az Apple első mobiljából még több funkció hiányzott, mint amennyi benne volt, ezzel együtt sikeres lett, és így utólag nyugodtan kimondhatjuk: megújította a mobilipart. A 3G-s készülék hardvere aztán már jóval közelebb állt az aktuális csúcsmobilokéhoz, a 3.0-ás szoftver meg már szinte mindent tudott, amit elvártak tőle. A kép az iPhone 3GS-sel lett teljes, a készülék a teljesítmény és szolgáltatások olyan egységét hozta létre, amihez azóta is inkább csak közelíteni tudnak a konkurensek, meghaladni aligha.

Két funkciót hiányol a többség a készülékből: a Flasht és a multitaskot. Előbbit nyugodtan felejtsük el: láttam én már olyan készüléket, ami támogatta a szabványt, ezeken vagy nem jelentek meg normálisan a flashes tartalmak, vagy ha mégis, nem volt benne köszönet. A túl sok hibát felmutató és túl sok erőforrást felzabáló Flash szinte biztosan nem kerül be egyetlen iPhone-ba sem, jelenlegi formájában legalábbis biztosan nem.

A multitaskkal azonban már más a helyzet, hiszen az iPhone most is képes a több program párhuzamos futtatására, a készülékhez adott Apple-szoftverek ugyanis gond nélkül megférnek egymás mellett (email-nézés zenehallgatás közben). A probléma csak a 2.0-ás szoftverrel és a külső alkalmazások megjelenésével került elő.

Az igazsághoz tartozik, hogy törés után a 3GS-modellel már akár külső alkalmazásokat is futtathatunk multitaskban, és az online beszámolók szerint nem is különösebben terheli meg a készüléket a mutatvány. Nyilván ezek eseti jellegű próbálkozások, de a teljesítmény további növelésével és némi optimalizációval könnyen megoldhatónak tűnik a programok párhuzamos futtatása.

Márpedig az Appleinsider szerint a cég pontosan erre készül, a 4.0-ás szoftver már engedélyezni fogja bizonyos keretek közt a multitaskot. Egyelőre nem tiszta, mire készül a cég, sem hogy miként oldja majd meg az esetleges akkuélettartam-csökkenést, az viszont szinte biztosnak tűnik, hogy a főbb elemeket az OS X-ből emelik majd át. Egyelőre ennyi a hír, amit megtudunk valamit, írunk megint.

Egyébként őszintén, túl azon, hogy a több funkció jobb, melyikőtök hiányolja a készülékből a multitaskot a push és egyéb szolgáltatások megléte mellett? És miért?