Az iPhone Developer Agreement, vagyis az Apple és a külső iPhone-fejlesztők megállapodásának részleteit az Electronic Frontier Foundation tette közzé. Az EFF-re emlékezhetünk korábbról, ők azok, akik nekimentek az Apple-nek az iPhone korlátozásai és a DRM miatt is.

Ez az első alkalom, hogy beleolvashatunk a szerződésbe, ugyanis az Apple kitiltással jutalmazza azt a programozót, akiről kiderül, hogy megmutatta valakinek a dokumentumot. Az EFF-nek úgy sikerült a mutatvány, hogy észrevették, a NASA is készített programot a telefonra. És a NASA-t, lévén állami intézmény, törvény kötelezi a szerződéseinek bemutatására. Egy 2009. márciusi dokumentumot adtak át.

Ebben sok olyan kitételt talált a szervezet, ami elmondásuk szerint egyoldalú, és leginkább az Apple-t hozza nyerő pozícióba, amin én már csak azért sem csodálkozom, mert az Apple-ről van szó. Meg azért sem, mert legtöbb esetben az Apple üzletének védelmét szolgálják, ráadásul korábban már hallhattunk róluk.

A most előkerült kill switch-ről maga Steve Jobs beszélt egyszer, ezzel lehetőségük van kártékony programok eltávolítására nemcsak az AppStore-ból, hanem a készülékekről is. Az Apple eddig egyszer sem használta a "kapcsolót", az üzletből kitiltott alkalmazásokat sem távolította el a felhasználók készülékeiről.

Nem lepődök meg azon sem, hogy az Apple fenntartja magának a jogot arra, hogy az iPhone-ra készített alkalmazásokat a saját üzletében adhassa el, vagy hogy megtiltja a fejlesztők saját készülékeinek feltörését, az viszont már érdekes, hogy a cupertinói cég csak 50 dollárig vállal kártérítést abban az esetben, ha az ő oldalán egyeztetés nélkül nyúlnak a programba, és ezáltal kárt okoznak a fejlesztőnek.

A teljes dokumentum itt letölthető.