Jonathan Schwartz (a Sun magyar-walesi-orosz-indiai-származású volt CEO-ja) a közelmúltban blogjában számolt be egy hét évvel ezelőtti telefonbeszélgetéséről. Mivel a sunosok előszeretettel blogolnak személyes hangnemben, (ez a hazai irodára is jellemző volt az Oracle-felvásárlásig), sok olyan részletet megtudhatunk a vállalatvezetők kapcsolatáról, amiket egyébként jellemzően csak a pálya végén megírt visszaemlékezésekből szoktunk.

A volt vezér postjában arról ír, hogy együtt érez az Apple által megfenyegetett Google-lel, mert volt már neki is kellemetlen élménye a kaliforniai céggel. Pontosabban annak hétpróbás vezérével. Schwartz (aka Kovács Maughan-Tupoljev-Laksminarajan) a következőt írta:

Miután 2003-van bejelentettem a Project Looking Glass-névre keresztelt Linux desktop prototípusát, Steve Jobs felhívott az irodámban, és azt mondta, hogy a grafikus elemek gyakorlatilag egy az egyben az Apple szellemi tulajdonát nyúlják. Ha kereskedelmi forgalomba hozzuk a terméket, "szét foglak perelni" - mondta.

Egy pillanatra elhallgatott Schwartz, majd a következőt válaszolta:

Steve, a legutóbbi prezentációtokat elnézve a Keynote meglehetősen sok hasonlóságot mutat a mi Concurrence-nevű programunkkal. Csak nem a birtokába jutottatok a szellemi tulajdonunknak?

Schwartz leírja azt is, hogy Jobs elég sokat használta a Concurrence-t még a NeXT-en, tehát jól ismerte azt. A válasz után az Apple vezetője el is hallgatott, és nem feszegette tovább a kérdést, másról beszélgettek tovább. Jobs biztos megkérdezte, hogy látta-e a múlt héten bemutatott kiváló filmet, az Elveszett Jelentést, majd amikor Schwartz válaszolt volna, zavartan lerakta a telefont.

A Sun volt CEO-ja egyébként írt arról is, milyen volt a redmondiakkal harcolni, remek post, olvassátok el.