A tablet bemutatója után a legtöbben azt gondolták, hogy az Apple A4-es az új generációs Cortex A9-es dizájnra épül, akárcsak a Google Nexus processzora, csak az iPadnél valami sokmagos kivitelre gyanakodtak a szakértők. A legújabb elemzések szerint viszont erről szó sincs: az A4-es sokkal inkább az iPhone 3GS-ben, az iPod touch-ban, a Palm Pre-ben és a Droidban most is használt csipre, a Cortex A8-asra épül, bizonyos szempontból tehát egy elavult szerkezet. Azért nem egy dinoszaurusz, mert az A9-es például csak grafikus teljesítmény szempontjából mutat többet elődjénél, de az egyre inkább biztosnak tűnik, hogy az Apple nem valami forradalmit tett le az asztalra.

Jon Stokes, az Arstechnica szakértőke a következőt írta:

Miközben a bemutatót néztem, biztos voltam abban, hogy az A4-es a Cortex A9-re épül, valószínűleg a kétmagos verzióra. Mostanra azonban sokkal inkább arra gyanakszom, hogy az csip a Cortex A8-as és a PowerVR SGX grafikus gyorsító egy módosított, egy gigahertzen futó verziója. Bár ezt a teóriát az Apple nem erősítette meg, ugyanakkor számos forrásom szerint ez az igazság.

Stokes szerint leginkább teljesítményspecifikus okokból maradtak ki a különféle kommunikációs portok és a webkamera is az iPadből. Azt is állítja a szakértő, hogy azért nem hoztak nyilvánosságra semmilyen információt a csipről, mert hiányzik belőle a wow-faktor.