Utazónk Stockholmban járt, SylverRat zsebében nyomott le egy 72 órás maratont, de át is adom a szót a kísérőnek.

Mivel december végén volt még pár nap kivevendő szabadságom, úgy döntöttem, meglátogatom rég látott ismerőseinket a messzi északon, Stockholmban. Kis huzakodás után a párom is velem tartott, így ketten vágtunk neki az útnak. Érkezésünk után rögtön megvettük Stockholm Cardjainkat (amivel 72 óráig több, mint 75 múzeumba ingyen lehet bemenni, amellett, hogy a teljes tömegközlekedési hálózat (nyáron a hajók is) ingyen használhatóak. A tervnek végül kb. a felét sikerült teljesíteni, de 4 napot megállás nélkül jártuk a várost és környékét.

A képen a királyi Palota (Kungliga Slottet) látható, az udvara felől.

Ez a kép egy kis médiahack, a légi fotón észak a kezem felé található, az udvar pedig felfelé, a félköríves rész. Mellette a Katedrális (Storkyrkan), a jobb felső sarokban pedig (kitakarva és félig kilógva a képből) a majdnem egész királyi család nyughelyéül szolgáló templom (Riddarholmskyrkan). Természetesen a tél közepén nem olvadt el a kedvünkért a kb. 20 cm-es hó, hogy ilyet tudjunk fotózni, a kép egy plakát előtt készült.

Ezen képen a világ egyik (ha nem a) legnagyobb karácsonyfája (Stenbeck’s Tree / Kinnevik tree) látható, amelyet a Kinnevik cég állít minden évben a millennium óta, az akkori vezérigazgató kezdeményezésére, majd emlékére. Idén 38 méter magas a fa plusz 4 méter a csillag a tetején.

Ezek után megkérdeztem egy svéd ismerőst, szerinte mit érdemes Stockholmból itthon megmutatni. Azt mondta, az üveg obeliszket, a város közepén. Így télen fel van díszítve mind az obeliszk, mind a körülötte lévő szökőkút, de nyáron impozáns látványt nyújt, ahogy a víz folyik végig rajta.

De ezt a képet a csúnya szerkesztő kivette, mert nem fért el. Ha te is küldenél képeket, ide célozz.