Egy éve, amikor az Apple bejelentette, hogy nem vesz részt több Macworld Expón,  eszembe jutott, milyen lesz akkor a show, mennyire lesz életképes, mennyien fogunk figyelni rá. A választ az utolsó kérdésre akkor kaptam meg, amikor tegnap a hírek böngészése során belebotlottam, hogy jé, elindult. Tegnap megnyitották a kiállítási csarnokot.

Ahogy olvasom a programot, az egész egy kicsit olyannak tűnik, mint egy halotti tor az Apple-nek. Maces cuccokat mutogatnak, iPhone-os programokat mutatnak be külsős fejlesztők, de senki nem veregeti vállba őket a színpadon, vagy például beszélgetnek az iPad jövőjéről is, ami azért fura, mert nem lesz a teremben egyetlen iPad sem, sem ember, aki látott volna már egyet tíz percnél tovább. Szóval szerintem ez így fura.

Az Apple tavaly vonult ki a show-ról, mert már nincs rá szüksége ahhoz, hogy elérje a vásárlóit. A rendezvényt vezető Paul Kent persze bizakodó, hisz a kiállítókban, és a bemutatott termékek erejében, ami érthető. Az eseményre 30 ezren regisztráltak előre egyébként, míg tavaly 50 ezren, tavalyelőtt 45 ezren vettek részt a kiállításon.

És hogy miket mutattak be? A Best of Show, vagyis a legjobbak listájából válogattam néhányat. Nyertek iPhone-os alkalmazások, volt például élő forgalmi adatokat közlő app, kamerák képével, parkolóóra-szimulátor hol-a-kocsim-funkcióval meg ilyesmi, nagyon izgalmas. Voltak kábeles megoldások, például egy HDMI-Mini Display Port átalakítót is bemutattak (150 dollár) és konnektorba épített USB-töltőt (30 dollár) is vehetünk. Kedvenceim a MacBookos alkalmazás, amivel a hatalmas touchpadon stylusokat (Pogo Sketch és Inklet) használhatunk, így akár nyomásérzékeny rajzoló felületet kapunk a laptopon, vagy a Papershow, ami 200 dollárért egy kamerás tollat és egy speciális papírt kínál, így a papírra vetett gondolatok a képernyőn jelennek meg.

Hát ez volt a Macworld, illetve ez van, még holnap is tart a rendezvény, de nem hiszem, hogy meg kell majd említenem újra. Aki elszomorodott, annak egy vidám történetet ajánlok az első Macworld idejéből, amikor Steve Jobs még inkább a szobájában csiklandozott mezítlábas nőket keynote-ok helyett.