Régóta figyeljük azt a macska-egér játékot, ami során az Apple és a hackerek, a devteam, Geohot és Saurik kergeti egymást, és aminek már az egyszerű nyomon követése is egyre nagyobb kihívás elé állítja az egyszeri vásárlót. Míg eleinte a feltörés egy boltból hazavitt készülékre pofonegyszerű műveletnek tűnt, a harcban egyre több híd égett fel. Az Apple bezárt egy rést, találtak egy másikat, de mindig ott lebegett a szörnyű gondolat, hogy egyszer elfogynak a lehetőségek, és akkor mi lesz.

Most például ismét betett a korlátok nélküli felhasználásra vágyóknak a 3.1.3 update, aminek legfontosabb újítása az volt, hogy betömte a Geohot által felfedezett biztonsági rést, amivel a telefon eddig törhető volt. Azoknak tehát, akik még csak most gondolkoznak a törésen, de az iTunes-szal gyári 3.1.3-ra frissítettek, vagy akik most vásárolnak iPhone-t, nincs lehetőségük a jailbreakre. Az új készülékeket ugyanis gyárilag 3.1.3-mal adják a kezünkbe (bár Szergelyiphone szerint egyelőre még 3.1.2-vel).

Három napja a devteam kiadta a Pwnage Tool 3.1.5-öt, amivel 3.1.3-as custom firmware-t készíthetünk (magyarul az új firmware-t egy korai bootrommal, a biztonsági réssel együtt tesszük fel). A kérdés tehát már csak az, hogy hogyan lehet downgrade-elni 3GS-sel például 3.1.2-re, hogy aztán a megbuherált 3.1.3-ast feltehessük.

Van rá mód, de egyáltalán nem egyszerű. Az Apple ugyanis egy ideje nem enged bármilyen korábbi firmware-t felrakni a telefonra iTunes-szal, csak a legújabbat, és azt is csak akkor, ha "aláírta". Vagyis a restore során elmegy egy csomag az Apple szerverének, ami vagy engedélyezi a kérelmet vagy nem. Az azonosító kódok pedig beépülnek az engedélyezett firmware-be, ami ezáltal személyre, vagyis telefonra szabott lesz.

Ezt az ECID SHSH fájlokkal valósítják meg, amik a telefonon találhatóak. És itt lép életbe a hackerek - pontosabban Saurik (a Cydia alkotója) - újabb fogása, ami során lementi a korábbi ECID SHSH fájljainkat a jailbreaket követően, így később bármikor elláthatja "aláírással" a korábbi firmware-eket is, ha a Cydiához fordulunk a kéréssel. Jelenleg ugyanis az Apple nem hagyná, hogy például a 3.0-ás firmware-re downgrade-eljünk, de szerencsére Saurik szervere is el tudja végezni a feladatot. Csak a korábban lementett fájljainkra van szüksége hozzá (részletek és technikai leírás itt).

Ez a módszer tehát továbbra sem megoldás azoknak, akik most (gyárilag iPhone OS 3.1.3-mal) veszik kézbe először a telefonjukat, vagy sosem jailbreak-eltek ezelőtt, viszont frissítettek a legújabb fw-re. Ők várhatnak arra, hogy a hackerek ismét valami fogást találjanak a rendszeren. Geohot azonban továbbra is optimista, nyilatkozataiból úgy tűnik, mintha sosem fogynának ki a biztonsági résekből.