Az IDC szerint a válság ellenére is szép növekedést produkált 2009-ben az okostelefonok piaca, ami azonban még ennél is érdekesebb, az az iPhone átlagon felüli bővülése.

A statisztikák szerint az Apple mobiljának forgalma 2009. utolsó negyedévében 97,7 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban, különösebb kerekítés nélkül elmondhatjuk tehát, hogy duplázott a cég. Azért az iparágnak sincs oka panaszra, hiszen az említett időszakban 39 százalékos volt az általános bővülés. A 8,7 millió leszállított iPhone-nal egyébként az Apple 16 százalékos piaci részesedést szerzett meg, ami a harmadik helyre volt elég közvetlenül a Nokia és a RIM mögött (a két cég csak általános növekedést ért el).

Hasonlóan alakult egyébként a világpiac, ha az egész évet nézzük: az Apple 81,9 százalékos növekedés után 25 millió készülékkel megerősítette harmadik helyét az okostelefonok piacán, az utána következő HTC 8 százalékos növekedés után 8,1 millió mobillal érezhetően kisebb. A RIM 19,8 százalékos részesedésével belátható távolságra került, míg a Nokia 38,9 százaléka még a csökkenő trendek ellenére is behozhatatlannak tűnik.