Nem tudom, emlékeztek-e még azokra az időkre, amikor komolyan meg kellett gondolni egy mp3-lejátszás elindítását. Valamikor a kilencvenes évek közepén volt utoljára tapasztalható ez a jelenség, aztán szépen-lassan kikopott. Emlékszem, milyen elégedett voltam, amikor a kétezres évek elejére eljutottunk odáig, hogy büntetlenül hallgathattunk zenét, mert a processzorteljesítményből egyre kevesebbet vett el az mp3-dekódolás.

Eszembe sem jutott volna, hogy 2010 elején megint ugyanez lesz a téma, ráadásul a világ egyik legerősebb asztali gépe, a Mac Pro kapcsán.

Márpedig ez a helyzet: a 9to5Mac szerint a nyolcmagos rendszerek teljesítménye 20 százalékot is zuhan, ha zenelejátszásba, vagy filmnézésbe kezdünk. Mindez azért jelent gondot, mert egy ilyen teljesítményű konfigurációnál ezek a feladatok legfeljebb 1-2 százaléknyi processzoridőt vehetnének el.

A probléma az összes, 2009-es gyártású, Nehalem-alapú Mac Prót érinti, de csak ha Mac OS X fut rajtuk, a Windows 7-et elindítva megszűnik a jelenség.

Szakértők szerint a lassulás abból adódhat, hogy a Snow Leopard nem tudja normálisan kezelni a Nehalem SpeedStep fogyasztáscsökkentő és Turbo Boost, teljesítménynövelő funkcióját, összezavarodik, megőrül és ijedtében sokkolja magát. A probléma tehát egy update-tel valószínűleg megoldható, amire annál is inkább szükség lenne, mert már az iMacekben is hasonló processzor van, egyre több gépet érinthet tehát a probléma.

Egyébként most aztán tényleg nem lennék vibráló, váratlanul belassuló 27-es iMac.