Már az iPad bemutatóján kiderült, hogy a táblába egy Apple A4-es processzor került, ez a vállalat első saját tervezésű csipje. Az Apple a PA Semi 2008-as felvásárlásával új útra lépett, a szellemi javak birtoklásával lehetővé vált olyan független eszközök készítése, amik csak a cupertinói cég igényeit kell, hogy kielégítsék.

Amit azonban nem tudtunk: az eredeti stáb időközben alaposan megfogyatkozott. A PA Semi néhány dolgozója ugyanis úgy gondolta, hogy az Apple áron alul vette meg a céget, ezért az akvizíció lezárása után elhagyták a vállalatot és átmentek az Agniluxhoz, a volt PA Semi-alkalmazott által alapított San Jose-i vállalathoz. Fogalmam sincs, mit ér egy processzortervező processzortervezők nélkül, és hogy illik-e egyáltalán ilyet csinálni (ejnye!), mindenesetre a kiszivárgott hír magyarázhatja, hogy miért lett ARM-alapú a korábban kizárólag Power-architektúrában gondolkozó csapat első Apple-ös processzora.

Akárhogy is, a csip jelenleg erősen emlékeztet konkurenseire, szakértők szerint legalábbis egy Snapdragon-jellegű termékkel van dolgunk, amit egyébként a Samsung gyárt. Néhány apróságon ugyan változtatott az Apple, alapvetően azonban egy, az iparágban meglehetősen elterjedt megoldásról van szó, aminek még a mutatói sem feltétlenül jók. Ott van például az üzemidő: tíz óra elsőre remekül hangzik, de a New York Times emlékeztet rá, hogy a márciusban érkező konkurensek hasonló teljesítmény mellett már 16 órát ígérnek.

Mindenesetre a szakma nagyjából egyetért abban, hogy az A4-es csak a kezdet, nem a vég: az előképe a speciálisan az Apple-nek tervezett csipeknek, amik egyre jobban kielégítik majd a vállalat és a vállalat despotikus urának igényeit.