Mivel az interfészen meg a szuperszexi külsőn kívül engem érdekel a hardver is, az iPad bemutatója óta lesem a különböző híroldalakat, hogy megtudjak valamit az új készülék rejtélyes Apple A4 processzoráról. Ez az első Apple-gyártású csip, amit az a P.A. Semi tervezett, amit lassan két éve vásárolt fel a kaliforniai cég potom 278 millió dollárért.

Az Appleinsider tudni véli, milyen a felépítése a processzornak: a lap szerint az leginkább szabványos ARM-modulokra épít. Azért kiderültek további részletek is: az alapmag egy Cortex-A9 MPCore, ugyanez található az Nvidia Tegra csipjeiben, illetve azokban a Snapdragonokban, amik például a Nexus One-ba kerültek. Ezt egészíti ki egy ARM Mali 50-es grafikus gyorsító és egy memóriakontroller, mindez egyetlen magon, az A4-es tehát nemcsak relatíve gyors, de nagyon kompakt is.

Ugyanakkor ha széttúrod a netes fórumokat, egyre inkább az kezd kirajzolódni előtted, hogy jó ez az A9-es, de nem feltétlenül gyorsabb, mint az iPhone 3GS Cortex A8-asa: grafikus teljesítményben többet tud annál, de a cpu sebessége például a másfélszeres órajel mellett sem lényegesen nagyobb.

Összességében azonban mégis jobb teljesítményre képes a csip, amit bizonyít, hogy a külföldi lapok első benyomásai alapján az iPad mellett az egyébként fürge 3GS időnként egész lassúnak tűnik. Pedig a tablet kijelzőjén azért jóval több pixelt kell mozgatni, éppen ezért a szakértők már most biztosra veszik, hogy a nyáron érkező következő iPhone-ba már szintén Apple A4-es processzor kerül.

Főleg, hogy további előnye az A9-es architektúrának, hogy a fogyasztási karakterisztikája is sokkal jobb elődjénél, nem terhelt állapotban sokkal kevesebbel is beéri, egyebek közt ennek köszönhető, hogy akár egy hónapig is kibírja az iPad standby-üzemmódban, és hogy állítólag képes tíz órán keresztül is videókat lejátszani.

Utóbbit persze hiszem, ha látom.

Share