Másfél nappal az iTABLET bemutatója előtt az Apple közzétette jelentését a december 26-tal végződő pénzügyi negyedévre. Ennek már része a tavaly karácsonyi szezon, nem nagy meglepetés tehát, hogy a vállalat sok szempontból történelme legjobb időszakán van túl.

A válság ellenére például 33 százalékkal növelték a Mac-eladásokat, összesen 3,36 millió számítógépet értékesítettek három hónap alatt. Óriási lendületet kapott az iPhone is, ami a vetélytársak felbukkanása ellenére csak nem akar kifogyni a szuszból: a 8,7 millió készülék 100 százalékos erősödést mutat, dacára annak, hogy sokan úgy gondolták, a 3GS modell nem számíthat akkora népszerűségre, mint elődje. Itt az alkalom, hogy újra megjegyezzem: én már nyáron, amikor Kaliforniában voltam a készülék premierjén, és elnéztem a kisebb boltok előtt kígyózó sorokat, megmondtam, hogy az elemzők egyszerűen hülyék, rossz adatokból vonnak le téves következtetéseket, és a 3GS népszerűbb lesz, mint elődje. Twice as népszerű.

Ahogy az várható volt, a nagy növekedési hullámot egyedül az iPod szopta meg, az mp3-lejátszók piaca nyolc százalékot csökkent, de még mindig 21 millió készüléket értékesít az Apple.

Összességében 15,68 milliárd dolláros forgalmat bonyolított a cég 3,38 milliárd dolláros nyereség mellett, szemben a tavalyi 2,26 milliárdos profittal. Az elmúlt negyedév alatt összelapátolt haszonból egyébként 25 ezer darab 4,4 literes V8-as motorral szerelt, hosszított tengelytávú BMW 750li-t lehet vásárolni. Az elég sok, mert egymás mellé helyezve őket egy 130 kilométeres sort kapnánk, szóval bömösről bömösre ugrálva tudnánk eljutni Kelet-Pestről Győr belvárosáig.

Share