Érdekes számolgatás bukkant fel a neten. A szakértők azt próbálták kideríteni, hogy mennyibe kerül a gyártónak összerakni a Nexust és mennyibe az iPhone 3GS-t, szóval hogy melyikben van több anyag. Miközben egyre több lap szellőzteti meg a Google telefonjával kapcsolatos működési problémákat (amiket már a Google sem tagad), most még az is kiderült, hogy a készülék kevesebből gyártható, mint egyik legnagyobb konkurense. Közben meg nem is sokkal olcsóbb annál.

A függetlenül 529 dollárba, kétéves előfizetéssel 179 dolcsiba kerülő készülék hardvere a szakértők szerint jelenleg 174 dollárt ér – öt dollárral kevesebbet, mint az iPhone 3GS-é. Ebben az árban nincsenek benne a gyártási költségek, vagy a szállítási és egyéb kiadások, csak az alkatrészárak.

A Nexus legdrágább alkatrésze kétség kívül az 1 gigahertzes Snapdragon processzor, majd jön a kijelző, végül a memória. Így állnak össze az árak:

Processzor: $30.50
Kijelző: $23.50
Memória: $20.40
Touchscreen: $17.50
Kamera: $12.50
MicroSD: $8.50
Bluetooth/wLAN: $8.20
Akkumulátor: $5.25

Ezen kívül még vannak filléres, olcsó termékek, csak hogy kijöjjön a 174 dollár. Érdekesség, hogy az iPhone-nál a processzor csak a negyedik legdrágább alkatrész: többe kerül a flashmemória, a kijelző és a touchscreen, más modell, más prioritások.

Akárhogy is, óriási haszonnal adják el a készüléket, jó lenne tehát, ha valaki felelősséget vállalna érte, de az amerikai írásokból kiderül, hogy az online vásárolt, gyakran meghibásodó készülékek supportját sem a Google, sem a T-Mobile, sem a HTC nem akarja a nyakába venni.

Share