Két dolgot szeretnék okvetlenül elmondani a Nexus-szal kapcsolatban:

1: Nagyon örülök az érkezésének, remek telefonnak tűnik
2: Ez még nem ok arra, hogy elhallgassuk, ha az iPhone bizonyos tekintetben jobb

Már többször leírtam a blogon, hogy a Palm még mindig perifériára szorult webOS-e mellett az Androidot tartom az egyetlen igazán versenyképes mobilplatformnak az iPhone OS-ével szemben. Ha holnaptól valamilyen HTC-t vagy Nexust kéne használnom, nem esnék kétségbe, sőt, megszokva néhány kevéssé szimpatikus vonást valószínűleg egész jól ellennék ezekkel a készülékekkel, szemben például a Windows Mobile-os masinákkal.

A Nexus ráadásul nemcsak használható operációs rendszert, hanem bivalyerős hardvert is kapott, a processzora például több kört ráver az iPhone 3GS Cortex A8-ára. Más kérdés, hogy mennyit lát ebből a mobil használója.

Mert bár a Palm Prében is ugyanaz a csip van, mint az iPhone 3GS-ben, mégis döcögősebbnek tűnt annál, sebessége jóval közelebb van az egy generációval idősebb iPhone 3G-éhez. És az Engadgeten található videó szerint ugyanez van a Nexus-szal is: hiába a sokkal nagyobb nafta, ha a 3G-s wificsip szűk keresztmetszete miatt egy oldal teljes betöltése például négyszer annyi ideig tart rajta, mint egy iPhone-on.

Ugyanígy nem érdekelnek a gigahertzek, ha azt látom, hogy a 3GS processzora sokkal finomabb, szaggatásmentesebb szkrollozást tesz lehetővé, mint a Nexus bivalya. És itt el is érkeztünk ahhoz, hogy miért tud jobb lenni a hasonló hardverre épült Mac egy pc-nél: mert egy gyengébb csipekre épülő 3GS is állja a sarat a Nexus-szal szemben, hála a remekül megírt kódnak.

Nem állítom, hogy a Nexus rosszabb, mint az iPhone, sőt, biztos vagyok abban, hogy az Apple telefonjához mérhető készülékkel lettünk gazdagabbak, amit persze azért alaposan meg fogunk kínozni, ha a kezünkbe kerül. Viszont az már most látszik, hogy Cupertinóban úgy értenek a programozáshoz és az optimalizáláshoz, mint Ramsay konyhájában a bazmegeléshez, ami óriási előnyt jelent az Apple-nek.

Share