almalé és kungfu Rólunk

A tökéletes falat

Hétvége van, úgyhogy most egy kicsit távolabb evezünk az Apple vizeitől.

A héten ellátogattam a Chateau Viszbe. Ez a dél-balaton-parti kastélyszálló elsősorban konyhája miatt különleges: Erik Schröter, Michelin-csillagos chef csapatával az ország egyik legjobb éttermét üzemelteti az apró településen.

Schröter alapos ember, már fél évvel a szálloda megnyitása előtt Magyarországra jött, és elkezdett ismerkedni a hazai ízekkel, alapanyagokkal, borokkal, hogy az étlapot a helyi sajátosságok figyelembevételével állíthassa össze. Ahogy az Étterem és borkalauz írja, "a kezdeti turbulenciák után a konyha mára az ország egyik legjobbja" lett. 14,5 pontjával a könyv szerint egészen pontosan a második legjobb, a Costes és a Csalogány közt, és ezzel az értékeléssel már-már a Michelin-csillag magasságába járunk.

Mindezt Magyarországon elérni nem viccparódia.

Maga a környezet egyébként kellemes, vidéki kúriás, bár az én ízlésemnek kissé túlságosan is újonnan épült kastély-hangulata van a Chateau Visznek (talán, mert az). Ettől függetlenül a hangulatos szivarszoba, illetve a világos étterem igazán kellemes környezetet biztosít mindenféle bűnös szenvedélyekhez, az meg remek ízlésre vall, hogy a szobák falait 20. századi festők képei díszítik, és az alkotók nevét viselik a lakosztályok is.

Na de a Michelin szakemberei sem a környezetre koncentrálnak, hanem kizárólag arra, ami a tányéron van. Persze én nem vagyok a Michelin szakembere, sem egy Bűvös Szakács, de még Angelday se, szóval nem kezdek a fogások aprólékos elemzésébe, nincs meg hozzá ugyanis a kellő tudásom.

A hétfogásos menü egyik szereplőjére viszont muszáj kitérnem. Már túl voltunk a csodás Amuse bouche-on, a remekül sikerült Gesztenyehablevesen és Zöldalma sorbeten, valamint a szerintem kevésbé emlékezetes Marhatatár & carpacción, és sült tengeri szemlingfilén, amikor megérkezett a főfogás, a Párolt marhalapocka, célkával, karottával, burgonyával, hosszúborsjussal.

Mielőtt rátérnék a fogásra, muszáj felidéznem életem egyetlen Michelin-csillagos, rögtön két Michelin-csillagos étkezését a modenai Osteria La Francescanában, ahol Massimo Bottura alkot csodát nap, mint nap. Jöttek egymás után a fogások, mígnem eljutottunk a marhahúsig. Egy apró szeletet levágtam belőle, a számhoz emeltem, majd elkezdtem rágni. Hirtelen más dimenzióba kerültem: olyan tökéletes ízorgia vette kezdetét a számban, amilyen korábban még sosem éltem át. Mintha hullámokban terült volna szét a nyelvemen, a szájpadlásomon a tökéletes falat, és ahogy a zenére érzékeny embert felzaklat egy jobban sikerült klasszikus mű, úgy kezdett el könny gyűlni a szememben a falat tökéletessége miatt. Akkor, ott, a döbbenettől némán falatozó többi vendég közt megértettem, hogy mit jelent a tökéletes konyhaművészet, és valami hasonlót sikerült átélnem a Chateau Viszben is.

A marhahús hibátlan volt, villával lehetett vágni, mégsem volt száraz, vagy túlsütött: a hosszú, alacsony hőmérsékletű sütésnek majd főzésnek hála az omlós szelet szaftos volt, középen egy kisebb zsíros résszel, ami tökéletes keretbe foglalta az ízt. Sírni ugyan most nem sikerült, de a falat lenyelése után előtört belőlem egy hangos "Jézusom", amit az étteremben többen is hallottak, ők aztán nagyon jól mulattak az eseten.

A főétel után a desszert, a 2006-os Konyári Sessióval kínált Lávacsokoládé okozott még egy kisebb sokkot, aztán kifelé menet még megsimogattuk az egyik szakács csak németül értő, Michelin-csillag közeli ételekkel etetett, maximálisan elégedettnek tűnő kutyáját, majd elindultunk Budapestre.

Visszafele azon gondolkoztam, hogy ilyen kulináris élményben nincs minden nap része az embernek, de nem is kell, hogy ez másként legyen. Remek volt a Chateau Viszben, és egy-egy jeles alkalomkor érdemes felkeresni egy csúcskonyhával működő éttermet, ugyanakkor a hétköznapokra nekem sokkal jobban megfelel egy jó alapanyagokat használó, ügyesen dolgozó konyha. Nem akarok ugyanis egyfolytában zokogni az evéstől, egyszer-egyszer azonban feltétlenül jól esik.



A bélgázos programozó üzenete Steve Jobsnak

Joel Comm videója következik, ő az, akinek a nagysikerű iFart programot, Csaba egyik kedvencét köszönhetjük. Az alkalmazás minden idők 12. legsikeresebb AppStore-programja az AppShoppers szerint (szórakoztatás kategóriában), ez nem is csoda, hiszen nyilván számtalan küzdelmes munkaórát, családi elhidegülést és télen is nyitott ablakokat kívánt meg a program fejlesztése.

A programozó most a korábbinál is alacsonyabbra tette a mércét, egy nagy, zöld gombot tervezett, amit megnyomva a klasszikus kasszanyitás hangját hallhatjuk. Ennyit tud, nem többet.

Általában itt a blogon is nekimegyünk a többször is hibázó Apple-cenzúrának, én most mégis megköszönöm nekik, hogy eggyel kevesebb ikont kell átlapoznom, mire a több mint 100 ezer darabos üzletben találok valami használhatót.

Abban azonban igaza van a fejlesztőnek, hogy hasonlóan értelmetlen alkalmazások tömege van már az AppStore-ban. Példakánt hozza fel a halleluja-gombot, a sikító gombot, a fakopogás-szimulátort és a tartsd az ujjad a gombon-alkalmazást, és igaza van, ennyit a pénztárgéphangot utánzó borzalom is tud.

Mondanom sem kell, hogy a programot a minimális funkcionalitás miatt dobták vissza. Comm a vádat nem is cáfolja, ő a következetlenségre hívja fel a figyelmet.



Utazó különkiadás: Pha Nga

Az eheti epizód több szempontból is különleges: először is nem Ádám írja, márpedig szerintem először fordul elő ilyesmi. Ráadásul oka van annak, hogy most tőlem kapjátok az Utazó iPhone-t: én készítettem ugyanis a képet.

Pontosabban én voltam a gazdatest, aki elhurcolta az elmúlt évben a világot már többször bejárt készüléket Thaiföldre, hogy ott napozzon, kiránduljon, pózoljon, tudjátok, csajoskodjon.

Most, hogy az egyik utazásán az Appleblog szerzőjeként részt vehettem, rájöttem, hogy hisztis egy dög ez az Utazó iPhone, aki megköveteli a kellő figyelmet, valamint pihenőidőt, különben belassul, lefagy, végső esetben még újra is indul.

Pha Nga bay-ben viszont nagyon jól érezte magát. A mangroveerdőkkel határolt sziklás öbölben forgatták annak idején Az Aranypisztolyos férfi című James Bond-epizódot, ha jól emlékszem, a képen is látható sziklából jött elő valami lézerizé, ami simán elpusztította volna a világot, ha Roger Moore nem mond gyorsan valami vicceset.

Pha Nga bay egyébként a phuketi régió egyik legjobb célpontja, nekem legalábbis sokkal jobban tetszett, mint Karon beach, vagy Phi Phi, ami ugyan a Partban remekül nézett ki, a valóságban viszont az én ízlésemnek talán kissé túl sok volt ott a turista. A sziklák tövében azonban remekül éreztem magam, és az Utazó iPhone is maximumra pörgette térerejét örömében.



iPhone a Tescobó'

Na ez majd betesz a prémiumfílingnek: a britek legnagyobb áruházlánca is árulni kezdi az Apple mobilját, méghozzá mind a 3G-s, mind a 3GS modellt. A cég saját mobilcsomagjait adja az iPhone mellé, a perceket az O2 hálózatán lehet lebeszélni. A Tesco azért lépett be most a versenybe, hogy még részt vehessen a karácsonyi őrületben, és bár pontos tarifákat nem tett közzé, annyit ígért, hogy azok versenyképesek lesznek.

Na de vajon lesz-e iPhone Gazdaságos? A gyümölcsosztályra rakják? Lehet venni piros-kék hátlappal? És hatos kiszerelésben?

Izgatottan várjuk a fejleményeket, és reméljük, hogy egy nap a CBA is belép a versenybe.



Eheti hirdetőnk Pakliban: Nintendo & 576

Megmondom őszintén, hogy bár gyerekkoromban én is sok időt töltöttem Marióval, 13-14 évesen inkább a pc-s játékok felé fordultam, aztán annak rendje és módja szerint fékevesztett Mortal Kombatozásba és Doomozásba kezdtem.

A húszas éveim elején aztán elfogyott a lelkesedésem, nem nagyon tudtak már örömet okozni a hagyományos játékok, úgyhogy pár évig hanyagoltam őket. Valójában a Nintendo Wii 2006-os megjelenése változtatott ezen a helyzeten: 25 évesen újra megtaláltam az élvezetet a számítógépes játékokban, persze akkor már egészen más igényeim voltak, mint egy évtizeddel korábban. A helyzet azóta sem változott: ha leülök a gép elé, akkor az 95 százalékos valószínűséggel egy Wii, ami szerintem kortól, a résztvevők számától, és geek-faktorától függetlenül remek szórakozást tud nyújtani.

Tegnap például egy céges bulin voltam, míg a barátnőm egy ötfős csapatot trombitált össze, hogy együtt nyúzzák a mozgásérzékelős konzolt: ha Xbox 360, vagy PS3 lenne a tévé mellett, elképzelhetetlen lenne az ilyesmi.

És ha már Nintendo, akkor Mario: most jelent meg a hadonászós konzolra a New Super Mario Bros, ami például azért is remek ajándék, mert nem kell kiszakadó beleket nézni a tévén, miközben a család a Szent karácsonyt énekli a fa alatt.

Az IGN szerint egyébként a játék 8,9 pontos, ami a "great" tipikus esete, a 9,7 pontos Super Mario Galaxy-hoz, minden idők egyik, vagy talán legjobb Nintendo-játékához tehát nem tudott felnőni, ezzel együtt is a azt állítják róla, hogy a legszórakoztatóbb 2D-s Mario ever. Nemsokára kipróbálom én is, aztán ítélkezek róla. Addig ti meg vegyétek meg, ha már a Nintendo és az 576 úgy döntött, hogy meghirdeti a játékot Pakliban.




süti beállítások módosítása