almalé és kungfu Rólunk

Az Apple ismét zavart okozott a memóriapiacon

Nem az első eset, hogy az Apple-termékek miatt hiány alakul ki a NAND flash-memóriák piacán. Új iPhone vagy iPodok bemutatásakor alakul ki ilyen helyzet, a kereskedők azt állítják, hogy az Apple rendelései ilyenkor annyira megnőnek, hogy átmenetileg a szükségesnél kevesebb cuccot tudnak előállítani a gyárak.

Most is ez történt, a DRAMeXchange nevű piackutató szerint 1,3 százalékkal haladta meg a kereslet a kínálatot, a tajvani memória-nagykereskedők pedig már egyre több gyártóval kötnek szerződést, hogy minimalizálják a kockázatot. A Samsung Electronics, a Toshiba, a Micron és a Hynix Semiconductor is az Apple egyre növekvő étvágyát szolgálja ki, aki elsőbbséget élvez a kisebb megrendelőkkel szemben.

Az új iPodok és az iPhone kínai debütálása miatt lehetett számítani a problémára, és az elemzők szerint ezzel még nincs vége. Számításaik szerint a gyártók 2010 első felében még tudják tartani az iramot, de az év második felében közel 6 százalékkal ismét a kereslet magasodik a kínálat felé. Ez pedig jelentős áremelkedést idézhet elő a memóriák piacán.

Attól ugyan nem kell félnie az Apple-nek, hogy nem jut majd elég flash-memórához, az áremelést viszont valószínűleg le kell nyelniük majd.

Akinek van kiadó raktárépülete, és ért az ilyen kütyük összehegesztéséhez, szerintem ne foglalkozzon mással a következő évben.



Jövőre jöhet a Light Peak

Volt ez a kis bemutató, amikor az Intel egy darabokra szedett gépen demózta legújabb csatolóját, a hihetetlen adatátviteli sebességre képes Light Peaket. Akkor az egész világsajtó azt hitte, hogy Hackintosh volt a rendszer, aztán kiderült, hogy nemcsak hogy hivatalos Apple-gépről volt szó, de a technológia alapjait is a kaliforniai cég dolgozta ki.

A Light Peak kétség kívül ígéretes technológia, de arról kevés fogalmunk lehetett, hogy mikor próbálhatjuk ki az otthonunkban. Bár az Engadget a forrásaira hivatkozva azt hozta le, hogy 2010 második felében már piacra kerülhetnek az első Macintoshok az újfajta adatátviteli csatornával, most újabb bizonyítékot kaptunk. A 9to5 Mac a tajvani Foci Fiber Optic Communicationra hivatkozva ugyanis szintén arról ír, hogy rövidesen kopogtathat az ajtón a Light Peak. A távol-keleti cég reményei szerint 2009. novemberében már keményen tesztelni fogja a legyártott termékeket, és várhatóan 2010-ben megindul a tömeggyártás is.

Erről ennyit. 



Utazó iPhone: Praha

Én egyhangúlag osztom Utazónk véleményét, aki szerint a cseh irodalom gyöngyszemei, a prágai csodák miatt egyszer el kell látogatni ide is. Aki azonban a prágai gyöngéd barbárokat, vagy épp a svejki bátor együgyűséget keresi, ma már nincs könnyű dolga. Csaba szerint a belváros egy Disneyland, én nem fogalmaznék ilyen erősen, de mindenképpen kihívásokkal teli.

Aki Prágát akar, a turistamentes kocsmákat keresse, keresse az Arany Tigrist, a zsúfolt, cigarettafüsttel és kiabálással felturbózott hangulatot, vagy keresse azt, ahová az utcaseprők mennek be munka után. És ha igazán különlegesre vágyik, menjen az évtized legmelegebb hetében egy tetőtéri faborítású lakásba, ahol csak egy ventilátor, viszont kimeríthetetlen mennyiségű hideg víz található. Én így tettem.

Persze Utazónkat nem ilyen fából faragták, sem a füstöt, sem a meleget nem kedveli, Haseket még elbírja, de Hrabal már sok neki. És hiába a filléres zseniális sörök, a legközelebbi ismerkedése az itallal az volt, amikor egy éve utoljára lefuttatta az iPint nevű programot.

De át is adom a szót a kalandor aktuális útitársának, Dankó Csabának, aki a képet küldte nekünk.

Régi olvasótokként szeretném megosztani veletek és az Appleblog olvasóival a múlt hétvégi prágai sörözgetéses városnézésen készített fotót. A kép a Vencel tér mellett készült és látható még rajta a telefon jövőbeni tulajdonosa, aki épp táncot lejt nekünk. Természetesen csak akkor kapja meg ha már kezemben lesz az utód a 3GS.

Ha van kedvetek képet küldeni, ide jöhet. Hosszú a várólista, de előbb-utóbb garantáltan kikerül.



Az iPhone-t szeretik a legjobban a tulajdonosok

Lehet itt kipróbálás nélkül szidni az Apple telefonját, a barikádon túlról magyarázni, hogy az miért szar, miért túlárazott divatcsicsa, mindez azonban elveszti súlyát, ha megnézzük, hogy mennyire elégedettek a tulajdonosok az egyes mobilmárkákkal.

A JD Power felmérése szerint az iPhone a hétköznapi felhasználók és az üzleti júzerek közt is messze a legkedveltebb mobil, az akkumulátorteljesítményt leszámítva minden kategóriában maximális pontszámot kapott.

Összesítettben a magánfelhasználók 811 pontot adtak a készüléknek, míg az LG 776-ot, a BlackBerry 759-et kapott. Akik üzleti célra használják a mobilt, azok 803 pontot adtak az iPhone-nak, második a BlackBerry lett 724 ponttal.

Még látványosabb a különbség, ha megnézzük ezt a táblázatot:

Jól látszik az iPhone dominanciája, ami egy kivételével (akkuidő) minden kategóriában maximális pontszámot kapott, így a vásárlók díjazták az összbenyomást, a használhatóságot, az operációs rendszert, a képességeket és a dizájnt. Az iPhone tehát a vizsgált tételek 83 százalékában kapta meg az elérhető legtöbbet, az öt pöttyöt.

A mezőny többi része, a vizsgált hat mobil csak egyetlen egyszer ért el maximális pontszámot: az LG esetében, az akkuteljesítményt vizsgálva. 36 vizsgálat, 1 ötpöttyös eredmény, az bizony 2,7 százalékos arány.

Ebből tehát logikusan következik, hogy az iPhone 30,74-szer jobb mobil, mint a teljes mezőny együttvéve.

Ez tény.

Bebizonyították. 



Elutaztam megint

Dórával kettesben kinézünk Párizsba (elvileg pont most száll le a gépünk), a következő pár napban tehát Ádámnak hála elszabadul a pokol a blogon, váratlan színvonal-emelkedésre lehet számítani. Bekészítettem ugyan két konzervposztot, de alapvetően csütörtökig nem nagyon hallotok rólam, becsüljétek meg ezeket a napokat! Én meg majd osztrigával és könnyű, száraz fehérborokkal csillapítom a blogírás hiányát.

Au revoir!




süti beállítások módosítása