almalé és kungfu Rólunk

Fake! Kamu! Apple! XII. rész

Xeernek hála végre mélyebb betekintést nyerhetünk abba, hogy hol tart valójában a konkurencia. Miközben az amatőrök még a második meg harmadik generációs iPod nanót másolgatják, az igazi nagyágyúk már rég ellopták a touch felépítésének tervrajzait, meg a szoftver valamelyik korai verzióját, aztán piacra dobták a szörnyszülöttet Wayteq P40-néven.

Egyébként a cucchoz jár vaskos töltő, egy rakás kábel, telepítőcédé, van benne rádió, diktafon, lejátssza a videókat, nincs szüksége videokonvertálásra, komolyan mondom, jobb mint az igazi. Ha lenne felesleges szervem, ami fájdalommentesen eltávolítható, odaadnám azért, hogy a P40-est teszteljem.



Fenyegetően közelít az Apple Tablet

Ádám ugyan bejelentette, hogy ő már csak a premierkor szeretne írni az Apple Tabletről, én azonban nem tettem ilyen felelőtlen kijelentést, úgyhogy nem maradtok hírek nélkül.

Főleg, hogy a lassan fél évtizede pletykák szintjén létező gép körvonalai egyre tisztábban látszanak, és a legújabb információmorzsák óta kezdenek a helyükre kerülni a puzzle darabkái. Úgy értem, egy rakás korábbi hír értelmet nyer.

Volt egyrészt szó itt pár hónappal ezelőtt arról, hogy az Apple Premium App Store-t nyit, amiből jobb minőségű, de drágább alkalmazásokat lehet vásárolni. Lenne ilyesminek értelme az iPhone vonatkozásában is, de sokkal hihetőbbnek tűnik, hogy a bolt már a Tablethez készül. Főleg, hogy a közelmúltban kiderült, az új gép leginkább egy óriási iPhone lesz, hasonló funkciókkal, csak nagyobb kivitelben.

Ebben az esetben meg már annak a pletykának is van értelme, hogy az Apple Atom-alapú gépet készít. Vagy egy rakás helyen megírták, hogy a kaliforniai cég egy netbookhoz használja majd fel az Intel harmatgyenge processzorát, amit én mindig is egy baromságnak tartottam, mert az 1,6 gigahertzes csip óriási visszalépés lenne az Apple leggyengébbjéhez, az Airben használt 1,83-as Core 2 Duóhoz képest is. Viszont ha nem a Mac OS X-et, hanem az iPhone rendszerének módosított verzióját eresztjük az Atomra, már sokkal vidámabb a helyzet, mert azt a szoftvert bizonyára gond nélkül elfuttatja a csip.

Szóval azt már sejtjük, hogy milyen alkalmazásboltja lesz a készüléknek, azt is, hogy milyen processzor kerül bele, és az utóbbi pletykával kapcsolatban van két újabb megerősítésünk is: a Snow Leopard egy korábbi változata hirtelen megnövelte az atomos gépek üzemidejét, ami utal arra, hogy az Apple optimalizálgat a csipre. A másik bizonyító erejű felfedezés, hogy az AR9281 Atheros kódnevű wificsip, ami az Atom-platform egyik legfontosabb komponense, mostantól hivatalosan is Mac-kompatibilis, pedig jelenleg nincs olyan Mac, amiben ez a csip dolgozna.

És a történet itt kezd el egyre izgalmasabb lenni.



Utazó iPhone: a béke szigete

Nem tudom, hallottatok-e a tegnapi M1-es dugóról: egy tartálykocsi felborult, a kiömlött veszélyes anyag miatt lezárták az autópályát mindkét irányban. Na kérem, én végigültem ezt egy autóbuszon. Budapest és Győr 125 kilométer távolságra van egymástól, ezt négy óra alatt sikerült teljesíteni, ez valamivel több, mint 30 kilométer per órás átlagsebesség.

A mai utazó iPhone-kép pontosan illik ahhoz a hangulathoz, amit tegnap a melegben ülve próbáltam magamra erőltetni. "Nyugodt vagyok, ellazulok. Fogjuk meg egymás kezét és repüljünk el a béke templomába."



A kép Kiotóban készült, a Kinkakujinál, vagyis az Aranytemplom elnevezésű zen buddhista szentélynél. Egy átlagos szombaton azt írnám, hogy Utazónk a békére vágyott inutil mellényzsebében, de ez nem igaz, valójában én vágyom a békére, és nem akarom most egy iPhone-ra kenni saját frusztrációimat.

Tudom, hogy csak egy gép, de mégis. Neki is van szíve.



Bréking: Apple diákkedvezmény Magyarországon is

Az Apcom, az Apple magyarországi képviselete Back to School akciót hirdetett. Ez at jelenti, hogy felsőoktatási hallgatóknak és alkalmazottaknak minden Apple boltban 10 százalék kedvezmény jár a MacBookból és a MacBook Próból, pontosabban azok két típusából szeptember 30-ig.

MacBook

2.13 GHz Intel Core 2 Duo processzor, 2 GB memória, 160 GB merevlemez, NVIDIA GeForce 9400M grafikus kártya, fehér polikarbonát váz

Eredeti ár:
290.800 Ft
Kedvezményes bruttó ár:
259.900 Ft

MacBook Pro 13"

2.26 GHz Intel Core 2 Duo processzor, 2 GB memória, 160 GB merevlemez, NVIDIA GeForce 9400M grafikus kártya, alumínium unibody váz

Eredeti ár:
352.100 Ft
Kedvezményes bruttó ár:
315.990 Ft

Ezen kívül Apple Roadshow-k lesznek szeptemberben Budapesten, Szegeden, Miskolcon, Pécsen és Debrecenben, ennek a részleteinek megpróbálok utánajárni. Egyre inkább érezzük az Apple kis hazánk feletti kezét.



Megjelent az iPhone OS 3.0.1

Egy napon jelent meg az iPhone új operációs rendszere a magyar iPhone 3GS-sel. Jó hír, hogy az Apple végre betömte azt at igencsak kritikus biztonsági rést, amire már hetekkel ezelőtt figyelmeztették a cupertinóiakat. Rossz hír, hogy a jaibreakelt telefonok egyelőre várjanak az update-tel.

Nem lesz tehát többé zombi sms-ektől az iPhone-unk, nem is értem, hogy ezzel a kiigazítással miért kellett ennyit várni. Ráadásul úgy, hogy az update nem is nagyon tartalmaz mást, mint különféle bizonsági ezmegazt. Na mindegy, a 300 megás fájl csak rátok vár az Apple szerverein.

update: ahogy a devteam honlapján a reggeli órákban megírták, a redsnow néhány hetes kiadása működik a 3.0.1-gyel. Útmutató itt.




süti beállítások módosítása