almalé és kungfu Rólunk

Négymagos lesz az iPhone 3?

Az elmúlt napokban egy rakás hír jelent meg arról, hogy négymagos processzor kerül az iPhone-ba, mert csak. Leginkább az táplálta a hírt, hogy az ARM forradalmi, magonként 10 mw fogyasztású csipet ígért a közeljövőben. Sokan egyből arra gondoltak, hogy akkor a nyáron bemutatkozó új mobilba már biztosan ez a csip kerül, de ennek fizikai és elvi akadályai is vannak.

A fizikai talán a legfontosabb: idén még nem lesz négymagos ARM. A gyártó ugyan rövidesen piacra dobja a Cortex A8-at, eddigi leggyorsabb processzorát, ami a most bejelentett Palm Prébe is belekerül majd, a multicore-t azonban leghamarabb 2010-ben vezetik be. Ezzel tehát be is fejezhetnénk a találgatásokat, de ne tegyünk.

Tovább olvasom


Rövidesen itt a 2-es Chrome, most már Macre is

Amióta elkészült a böngésző, csak egy ígéret, minden platformon. Pc-n azért, mert a mai napig nem sikerült az egy százalék körüli piaci részesedést meghaladnia (mondjuk az Operának sok év kellett hasonló eredmény eléréséhez), Macen meg mert nem is létezik.

Annak idején kipróbáltam a bétát és őszintén szólva kedveltem: közel sem volt annyira stabil, mint ígérték, és összesen nullaszor tudta bizonyítani, hogy amikor az egyik fül összeomlik, az nem rántja magával az egész böngészőt. Ennek ellenére kényelmes, átlátható, gyors böngészőnek ismertem meg a Chrome-ot, ami a kezdetek óta eljutott az 1.0-ás verzióig: ez Google-éknál már önmagában hihetetlen.

Ilyen előzmények után olvastam ma reggel a Wireden a hírt, hogy rövidesen megjelenhet a Chrome 2.0 Alpha, ami stabilitás szempontjából persze nem mérhető majd össze az aktuális verzióval, de a Macintoshonok akkor is jobban fut majd, tekintettel arra, hogy ez legalább valahogy fut majd. A 2.0-ás ugyanis sok egyéb közt abban különbözik elődjétől, hogy a csak Windows számára értelmezhető WinHTTP helyett a saját http hálózati könyvtárát használja, így simán telepíthető lesz Macre vagy Linuxra is.

Elvileg bármelyik pillanatban megjelenhet az új Chrome, amint kint lesz, természetesen letesztelem jól.



Az Apple a CES-re költözik?

A Cult of Mac olyan fülest kapott, hogy az Apple már letárgyalta a jövő évi szereplését a CES-en. Nagy visszhangja volt a vállalat kivonulásának a Macworldről, a forrás szerint azonban a keynote-ok nem maradnak el, csak éppen Las Vegasban tartják meg őket, közel a versenytársakhoz.

Az ok állítólag az, hogy az Apple már sokkal inkább elindult a szórakoztató elektronika, és az általános kütyügyártás irányába, így a termékei sokkal jobban passzolnak a CES légkörébe, mint a Macworldbe.

Mások arra hivatkoznak, hogy a Macworld keynote-tal szemben nagy az elvárás, és az Apple nem kíván minden év januárjában egy forradalmi fejlesztést bemutatni, inkább a Microsofthoz hasonlóan az aktuális fejlesztésekről és a későbbi termékekről beszélne. Ezenkívül tűzközelben lenne, a versenytársakkal szemben jobban ki lehet domborítani az új termékek előnyeit.

A Macworld meg ott marad árván és szomorúan. Vége lehet a sok éve tartó CES-Macworld párviadalnak.



Utazó iPhone

Emlékeztek még Amelie-re, aki ellopta apja kertitörpéjét, és körbeutaztatta a világon, hogy aztán mindenhonnan egy fénykép érkezzen róla? Valami ilyesmit tervezek én is egy hetente frissülő sorozattal, amihez a ti segítségetekre lesz szükség. Ha valami szép helyen jártok, fényképezzétek le az iPhone-nal, valahogy így:

Ezután küldjétek el nekem a képet, én pedig egy poszt keretében leközlöm. A mostani képet Tóth András küldte be, a felvétel a Jungfraujoch-on készült, a svájci Alpok legmagasabb pontjának közelében, 3500 méteren. A háttérben a Sphinx elnevezésű obszervatórium látható, ahonnan kellemes kilátás nyílik az ember lába alatt elterülő bolygóra.



Legyen Sting a zenetanárod

Ez mekkora ötlet már, gondoltam a keynote közvetítése közben. Persze nem azoknak, akiknek első dolga az új Macjükön az, hogy a Garage Band gigabájtjait eliminálják, inkább azoknak szól az újítás, akik a plusz hangszerkészletek gigabájtjaiért sem sajnálják a helyet. Én az utóbbiba tartozom. Nekem szól az új szolgáltatás is: egészen biztosan kifizetnék öt dollárt azért, hogy maga az előadó mutassa meg a dalkíséret fogásait ahelyett, hogy ingyenes tabulatúrákat keresnék a weben, amit aztán még javítani is kell.

Ez ugyanis a Garage Band 09 legnagyobb újítása: zongora-, és gitároktató anyagok tölthetőek le, amik két alapvető csoportban sorolhatóak. A Basic Lesson azoknak szól, akik szeretnék az alapvető fogásokat megtanulni a hangszeren, és általános összhangzattani ismereteket elsajátítani (meg leginkább azt, hogy mit jelent ez a szó). Az oktató videók másik csoportja, az Artist Lessons pedig onnan kapta a nevét, hogy neves dalszerzők és előadóművészek tartanak kiselőadást a slágereikből, egyenként elmutogatják az akkordokat, szólamokat, a ritmust, majd eldalolják nekünk a számot. Zseniális.

Óriási előrelépés történt a gitáreffektek terén is. Már eddig is lehidaltam, hogy a Garage Band mennyire szép torzítót tud felmutatni (vagyis csúnyát), de eddig még csak a listából lehetett választani, esetleg finomhangolni az adott effektet, és nem volt nagy választék. Most azonban egy egészen új grafikus felületet kapott a gitár, ahol a tíz pedálból egyszerre ötöt is sorba köthetünk, egyenkénti hangbeállításokkal, és még az erősítőt is kiválaszthatjuk (Fender, Marshall, Vox). És ez nem csak optikai tuning, a hangzás az első videók alapján jónak ígérkezik.

A program indítása után választhatunk, hogy nagyjából milyen jellegű projekttel indítanánk, a sávokat ez alapján előre összedobálja nekünk az alkalmazás. Ha meg épp jamelni támad kedvünk, azt is lehet, állítólag ez a funkció is sokat fejlődött az előző verzió óta. A program már eddig is kiváló volt az amatőr zenészeknek (vagy profiknak otthoni használatra), de ezek alapján most ezt is sikerült felülmúlni.

A Garage Band 09 január végén jön ki, egy teszttel majd jelentkezem. Lefújom a port a Stratocasteremről, és a húrok közé csapok. Addig meg itt hallgathatjátok meg az új hangzásokat, és kaphattok ízelítőt az oktatófilmekből.




süti beállítások módosítása