Egy újabb fejlesztői interjúval jelentkezünk, ezúttal a US History és a Paris Sights című programok készítőinek tettük fel a kérdést, mit szóltak az amerikaiak a históriás énekükhöz. Virágvölgyi Andrással beszélgettünk.

Mesélj nekünk a két alkalmazásról, amit fejlesztettetek.

A US-History az amerikai történelem meghatározó pillanatait mutatja be, audiovizuális tartalommal, slideshow-kkal, értékes tartalommal. A Paris Sights pedig a francia fővárost ismerteti meg velünk, illusztrált audiovizuális túrát tehetünk Párizsban, online és offline térképekkel, Street View-val.

"Tudj meg többet Párizsról, mint a Le Big Mac". Ez tetszik. Volt sikerük az appoknak?

A US-History 2009. októberében "Staff Favorite" lett az amerikai üzletben. Vagyis belekerült a címlapi boxba, amit szerkesztőségi döntés alapján töltenek fel.

Ez hogy működik?

Szerintem az erre ráállított emberek az app review során kiszúrt programokat válogatják. A magyar boltban a miénk nem is szerepelt. Van azonban jókora átfedés a kettő között, de logikus módon egy angol nyelvű, amerikai történelemmel foglalkozó program nem került be más ország AppStore-jába.

Most mindenesetre nálunk is elérhető. Küldtek értesítést a Staff Favourites-ba kerülésről?

Pár napra eltűnt a program az App Store-ból, de megcsináltuk, amit javasoltak, és ezután újra minden jó lett. Ezt követően bekerült a US Store Staff Favorite kategóriájába. Erről már nem írtak külön e-mailt, a programozó társam vette észre - akkor már több napja ott volt. Persze ha csak az eladásokat néztem volna az iTunesConnect-ben, abból is kiderült volna.

Ez mit jelent számokban kifejezve?

Körülbelül három hétig volt fent a Staff Favorites boxban. A dolog úgy működik, hogy az újonnan beválasztott programok mindig egyel hátrébb lökik a már bent lévőket, mígnem a folyamat végén szépen távoznak a legrégebben ott tartózkodók - ez nálunk, mint említettem, három hét volt. Az első héten napi 150 letöltésünk volt utána napi 100 és a végén napi 50. Miután kikerült a kiemelt helyről az eladás visszament heti 10-15-re, amilyen azon a megjelenés utáni első két héten is volt, amikor még nem szerepelt a címlapon.

Mi van a másik alkalmazással? Tervezitek más városbemutató elkészítését is?

A Paris Sights programmal 400 letöltésnél járunk. Természetesen tervezgettem más várost is, de nagyon mérlegelni kell az időbefektetést, azaz hogy megéri-e. A US History programmal szerencsénk volt, mert még nincs fent komoly versenytárs ebben a témakörben, de az útikönyveknél már a nagyokkal kell ringbe szállni: Lonely Planet, Dorling Kindersley. Azért így is csurran-cseppen valami.

Pozitív visszajelzéseket kaptatok?

A review-rendszert nem értettük teljesen. A Párizsra nagyon jókat kaptunk. A US History-ra is kaptunk öt- és négycsillagosat is, de számos egycsillagos lehúzza ezt az eredményt. Pedig mindkét program jó minőségű, és a pénzéért komoly tartalmat kap a vevő. Az lehet a helyzet, hogy aki a program kitörlése mellett dönt, egy popup ablak megkérdezi, hogy mi a véleménye a programról, és akik törléskor szavaznak, azok nem halmozzák a csillagokat. Mindenesetre így is örültünk, hogy láthatólag sok embernek viszont tetszett, és így legalább a készítésbe befektetett idő megtérült.

Magyar tematikájú program nincs tervben?

A nálatok olvasott számokból ítélve a magyar AppStore-ban még nem érdemes nagyon speciális dolgokat csinálni. Igaz, azért aki a magyar-angol szótárt készítette, annak megérte.

Köszönjük, gratulálunk a sikerekhez, és csak így tovább.

Mi is köszönjük.

Jelentkezéseteket az interjúra ide várjuk.