Tablet-napokat tartunk, nem tehetünk mást, annyi a pletyka, hogy mi sem bírtuk tovább. Egy az Apple-től kilépett dolgozó legutóbb annyit árut el az Appleinsidernek, hogy "meg fogunk lepődni, hogyan lehet kommunikálni a készülékkel". Ennek a kijelentésnek pedig érdemes utánajárni.

Csaknem két éve már írtunk egy az Apple által levédett új beviteli eszközről, egy olyan felületről, ami egyszerre billentyűzet és multitouch gesztuspad. Bevallom, azóta valami hasonló megoldásra, koncepcióra, akármire várok, mert egyetértek az Apple-lel abban, hogy a billentyűzet-egér páros már sok esetben kényelmetlen, és leváltásra vár.

A szabadalom szerint ugyanott gépelnél, ahol egyébként az ujjaidat húzod és három-négy-ötujjas gesztusokkal fejezed ki magad. Az egész ötletben eddig egyedül a fizikai billentyűzet hiánya volt a kérdéses pont, hiszen nem állítom, hogy nem lehet újratanulni a gépelést egy teljesen sima felületen, csak én nem annyira szeretném.

Egy most nyilvánosságra került szabadalom pedig pontosan erre a problémára keres megoldást.  Szeretné megtartani a sima felületet a gesztusvezérlésre és a touchscreen által nyújtott kényelemre, de egyidőben szeretné valamennyi billentyű fizikai helyét meghatározni a felületen, hogy a gépelés könnyű legyen. Ezt pedig egy dinamikusan változó felülettel lehet megvalósítani a szabadalom szerint.

Billentyűzet-üzemmódban ugyanis apró kiemelkedések keletkeznének a felületen, amik úgy viselkednének, mint a billentyűk. Ezek aztán azonnal visszahúzódnának a felhasználó kérésére.

Na ezen lepődnék csak meg én igazán.