Időmilliomos apuka küldött nekünk képeket egy novemberi kirándulásáról, ahol Utazónkat is elcsípték a Palomar csillagvizsgáló előtt. És hogy mit keres arra egy apuka gyermekeivel? Nem fogjátok elhinni: pumákat.

1949-1992 között a Palomar volt a világ legnagyobb távcsöve. Még ma is nagy. Úgy tudom, @tothur a műtárgy 1:1-es méretarányú másolatát építi a padlásán.

Apuka twitter oldaláról idézünk:

San Diegóban állandóan fagypont felett marad a hőmérséklet, a Palomar hegycsúcs azon ritka területek egyike, ahol télen néha esik a hó, és meg is marad néhány napig. Ilyenkor a tréfás városlakók megjelennek a pickup truckokkal, és visznek haza belőle a gyerekeknek mutatóba. Pickup truck nélkül tengődők (pl. mi is) inkább a gyerekeket viszik fel a hegyre megszánkóztatni.

Apuka megérteti velünk a környező világ színkavalkádjának jelentését:

Az iPhone azért fehér, mert Steve Jobsnak így tetszik. A csillagvizsgáló kupolája azért, mert hogy visszaverje a fényt, és könnyebben hidegen tudják tartani a távcsövet. Nappal is az éjszakai hőmérsékleten tartják, a meleg ugyanis a képalkotás nagy ellensége.

Apuka környezettudatosságra tanít:

Az iPhone "No Network" üzenettel buzdítja a tulajdonosát arra, hogy a telefon tapogatása helyett a természetre figyeljen. Érdekesek a figyelmeztető táblák: ezek "a pumák szeretik a gyerekeket". Mi akkora zajjal haladtunk, hogy kilométerekre mindent elkergettünk.

Egy kis kiegészítés: fent említett tóthúr képéből született az első Utazó iPhone-bejegyzés, és a bejegyzéseiből azt látom, hogy idén ismét a Jungfraujochról küld nekünk fotót. Várjuk, várjuk!

Bónusz kép, avagy variációk egy témára: Gábor is küldött nekünk egy csillagvizsgálós képet, amin - nem fogjátok elhinni - szintén az Utazó iPhone látszik, ezen épp az Effelsbergben található 100 méteres rádiótávcső előtt pózol.

Itt végeztünk fontos kutatásokat, aminek eredménye számos csillagközi ammónia molekulafelhő felfedezése lett. Így az iPhone már a tudományos kutatásokból is kivette részét, jól érezte magát, bár keveset aludt a folyamatos észlelés miatt.