Ez még csak a karácsony második napja, de a sok-sok egyeztetésnek, háttéraklúnak, titokban megkötött szerződésnek hála pontosan tudom, hogy mit fogunk enni az ünnepek alatt. Átnézve a menüt, kétféle megállapítást tettem: egyrészt a családjaink hajlandók eltérni az előírt karácsonyi étlaptól, másrészt viszont Dóra hozzátartozói és az én rokonaim valamiféle mintázat mentén szerveződve állítják össze a vacsorákat, és ez a mintázat, függetlenül attól, hogy még sosem találkozott a két család, hasonló, mondhatnám azonos. Meglepő ismétlődések fedezhetők fel ugyanis a menükben.

A kettesben töltött karácsonykor majonézes krumplit és szarvasgombás-pestós, dijoni mustáros sült húst ettünk, ebből a felsorolásból a majonézes krumplit kell megjegyezni. Dóra szüleinél rántott húsból és sült pulykából állt össze a menü, köretként azonban felbukkant a majonézes krumpli és a majonézes lencsesaláta. Anyám töltött káposztát, sült kacsát és töltött rántott húst készít majonézes krumplival, a köret mellett tehát a rántott hús és a sült szárnyas is ismétli önmagát. Nagynéném gondolom szokás szerint sült pulykával fogad minket (jó eséllyel lesz besamelles kivitel is), míg vasárnap Dóra nagymamája töltött káposztát és kacsát készít.

Akárhogy is nézem, ez

három majonézes krumpli
két rántott hús
két sült kacsa
két sült pulyka
két töltött káposzta.

Mire számítottatok, hogy mindenhol rombuszhalat eszünk, sot – l´y – laisse-módra? Nyilván a normál magyar háztartás keretein belül maradva értelmezhető a már említett mintázat.

De most ti jöttök, mi a menü, mivel szedtek magatokra plusz hat-nyolc kilót az elmúlt és elkövetkező napokban?