Érdekes fejtegetés látott napvilágot az RWW-n, a PCWorldön és a 9to5Macen. Az írások kivétel nélkül azt sejtetik, hogy nagy Apple-Microsoft-együttműködés várható. A szent cél a Google ellehetetlenítése.

A cikkek végigveszik, hogyan hidegült el egymástól a két kaliforniai vállalat: egy évvel ezelőtt még közös vezetőségi tagjai is voltak a Google-nek és az Apple-nek, támogatták egymás fejlesztéseit, a legnagyobb cimborák voltak egész Silicon Valley-ben.

Azóta viszont Steve Jobs kitiltott több Google-alkalmazást az App Store-ból, míg a Google a legnagyobb dobásokat már első körben a rivális Android-platformra készíti el. Formálisan is szakított a két cég, amikor megszüntették a közös állásokat, majd rajtaütésszerű felvásárlásba kezdtek: a Google az Apple orra elől hozta el az Admobot, míg utóbbinak a Lalát sikerült megkaparintania a Google elől. A további szakítás jele, hogy az Apple a Placebase felvásárlásával középtávon halálra ítélte az iPhone-on a Google Mapst, a Google meg a webkit alapú Chrome és a Chrome OS fejlesztésével közvetlenül is konkurenciát jelent már a Safari/Mac OS X-párosnak.

Ezzel szemben a Microsofttal közös frontvonalak évek óta változatlanok: az OS X folyamatosan növeli piaci részesedését, de egyértelmű, hogy meddig terjeszkedhet, és hol kezdődik a Microsoft birodalma. A redmondi cég aligha jelenthet komoly kockázatot az iPhone-ra nézve, ugyanakkor a vállalat webes terjeszkedése segítheti az Apple-t, és ezen keresztül gyengítheti a Google-t: a lapok szerint rövidesen a Bing lehet az alapértelmezett kereső a Safariban, csak hogy megszívassák a kaliforniai webkettes vállalatot. Ugyanígy várható, hogy felbukkannak az iPhone-on az Office-termékek, ami végleg beinthet a Google Apps-nek.

Persze az elemzők nem gondolják, hogy a Microsoft és az Apple most egymás nyakába borulva kezdene vég nélküli pénzügyi orgiába, de feltételezik, hogy ha a Googe tovább fenyegeti a két cég főbb piacait, akkor azok szorosabb együttműködés keretében vágnak majd vissza.

Végezetül itt egy fotó, ami olyan szép, hogy mindig elérzékenyülök tőle: