Az Intel megerősítette, hogy január hetedikén, a CES-en mutatja be 32 nanométeres Arandale-kódnevű processzorait, a hordozható gépekbe szánt Core i3-as, Core i5-öst és Core i7-est,

A vállalat elárulta továbbá azt is, hogy már megkezdte a csipek szállítását a partnereknek, így azok 2010 elején bemutathatják az erősebb processzorral szerelt laptopokat. Ennek a mi szempontunkból azért van jelentősége, mert az elemzők szerint a MacBook Próban is felbukkanhatnak az újdonságok, amikből a legerősebb órajele eléri a 2,66 gigahertzet.

Bár ez alacsonyabb, mint a jelenlegi 17-esbe szerelt Core 2-es 2,8 gigahertze, ezzel együtt is az újabb technológiáknak, a HyperThreadingnek és egyéb trükköknek hála 30-40 százalékos gyorsulásra lehet számítani. Arról nem is beszélve, hogy az új sorozat drágább tagjai ismerik a Turbo Boost-funkciót, aminek hála ha csak egy magot használ az éppen futó program, azt magasabb órajelre tudja felpörgetni a rendszer, szóval minden szempontból jelentős előrelépésre lehet számítani.

Feltéve, hogy a csipek belekerülnek a MacBook Pro-sorozatba, az integrált grafikus mag ugyanis elveheti az Apple kedvét az üzlettől. Mint arról már írtam, a csipekbe Intel HD-gyorsítót pattint a gyártó, egyébként a szélesebb rétegek most először juthatnak hozzá ilyen cpu-gpu-kombóhoz. A teljesítményről azonban megoszlanak a vélemények, azt mindenki tudja, hogy a Core i-sorozat erős, az Intel grafikus gyorsítói viszont kimondottan gyengén szoktak muzsikálni, és nem valószínű, hogy az Apple lecserélni ilyenekre az Nvidiákat, Ati-kat.

A legvalószínűbbnek most az tűnik szerintem, hogy a legkisebb gépek, a 13-asok valamivel erősebb Core 2-est kapnak, alapvetően azonban nem változnak a konfigurációk, ahogy a csak Geforce 9400-zal szerelt 15-ös is marad.

Ettől fölfele azonban már két gpu van a MacBook Prókban: a 9400-as mellett van egy dedikált 9600-as Geforce is. Ilyen felépítés mellett már simán elképzelhető, hogy energiatakarékos üzemmódban a rendszer az integrált Intelt használja, amikor meg teljesítmény kell, akkor átkapcsol valamilyen dedikált kártyára, Nvidiára meg Geforce-ra. Ezekben a gépekben tehát simán visszaköszönhet valamelyik Core i5-ös vagy Core i7-es.

Akárhogy is, néhány hét és kiderül.