Vannak olyan táblázatok, amik helyre tesznek vitás kérdéseket. Én például tudom, hogy az iPhone az Android mellett messze a legalkalmasabb mobil kommunikációs eszköz, és hogy a symbianos, windows mobile-os készülékekkel például közel sem lehet hasonlóan jól netezni, vannak azonban akik ezt vitatják. Többnyire olyanok, akik vagy még nem használtak iPhone-t, vagy magukból indulnak ki, és azt hiszik, hogy azért, mert az ő szénné hekkelt, alakított mobiljuk már kezdi egyetlen ember specifikus igényeit kielégíteni, az egész platform nyertes választás az univerzum számára.

Hát nem. A szélesebb tömegeknek olyan készülék kell, amihez nem szükséges hozzányúlni, amit az alkalmazások telepítésén kívül nem nagyon kell alakítani, mégis kielégíti majdnem mindenki elvárásait. Nem egy emberét, hanem majdnem mindenkiét. És az iPhone pont ilyen.

Remekül bizonyítja ezt a Morgan Stanley most nyilvánosságra került grafikonja, ami a különböző alkalmazások elterjedtségét és az internetes böngészés részarányát vizsgálja a platform népszerűségének tükrében.

Mint az látható, az iPhone harmadik negyedévben mért 17 százalékos súlya messze elmarad a Symbian 45 százalékos eredményétől, netezésre mégis kilencszer annyian használják az Apple telefonját. Mindez persze következhetne abból is, hogy az iPhone egy prémiumtermék, a symbianos mobilok közt meg akad pár olcsóbb modell is, ami azonban téves érvelés, a Morgan Stanley ugyanis csak az okostelefonok forgalmát vette figyelembe. Ráadásul a különbség sem hajszálnyi: az iPhone adta a netes forgalom 65 százalékát, ami messze-messze több, mint azt a készülék okostelefonok közt mért 17 százalékos piaci részesedése magyarázná.

Ilyenkor szokott jönni persze az az érv, hogy de az iPhone-t netelőfizetéssel adják, viszont a többi készülékre is igaz a fejlett nyugaton, hogy pár gigabájt azért többnyire benne van az előfizetésben.

Az iPhone előnye tehát nem a véletlenek összjátéka, nem a körülményekből, hanem magából a mobilból adódik.

És ezért mondja a Morgan Stanley, hogy a készüléknek két-hároméves előnye van konkurenseivel szemben a mobil netezési szokásokat figyelembe véve.