Az Intel nyilvánosságra hozott néhány infót a következő generációs Core i7-esről, a 32 nanométeres gyártástechnológiával készülő 980X-ről, ami Xeon néven rövidesen belekerülhet a Mac Prókba is. A csipek várhatóan 2010 második felében mutatkoznak be a piacon, de ez nem akadályozhatja meg az Apple-t és az Intel néhány komolyabb partnerét abban, hogy már április környékén megjelenjenek az új processzorral szerelt gépek.

Ennek itt is lenne az ideje, hiszen a legutóbbi nagyobb frissítésre 2009 márciusában került sor, akkor mutatkoztak be a Nehalem-architektúrára épülő Prók, amik háromszáz dollárral kevesebbe kerültek, mint elődeik.

Akkor csúcsteljesítményű gépekről beszéltünk, most azonban mindez zárójelbe kerül a Gulftown nevű csipeknek hála. Az új Core i7-esekben ugyanis a néggyel szemben már hat mag lesz, amik a HyperThreading-technológiának hála 12 logikai szálat tudnak egyszerre kezelni: egy kétprocesszoros Mac Próban ez már 24 szálat jelent az eddigi 16-tal szemben. Növekedett az órajel is, az eddigi 2,93-as Xeon helyett rövidesen 3,33-asokat is leemelhet az Apple a polcról, így összességében már hetven százalékos sebességkülönbségről beszélünk.

Frissítés lesz, meglátjátok.