Tegnap elérhető lett a Chrome bétája Mac OS X-re, amire a legtöbben úgy csaptunk le, mint éhes kutya a mosogatólére. A fejlesztői verzió után egy Google béta már-már hivatalosnak tűnik.

A Safari gyorsaságát megszokva sokan estek pofára a legújabb strandlabda-effektek miatt, de mégsem tudtak elszakadni a szférikus érzéstől, aki meg a Firefox kényelmét, szolgáltatásait, billentyűparancsai szokta meg (mint én), annak ez a mára már kicsit lassúnak számító megoldás az alapértelmezett. Persze itt ízlésekről van legtöbbször szó. És most bedobtak egy friss húst a tálba.

Az első nyomogatások után azt látom, hogy a Chrome nagyon gyors, olyan, mint a Safari fénykorában - vagy Top Sites szolgáltatás nélkül. A Chrome azonban ezt - eddig úgy tűnik - az új tab nyitásakor az ajánlott oldalak felmutatásával együtt hozza.

Sokoldalas őrület esetén nagyon hercig választásnak tűnik az új böngésző, sajnos a flash-tartalmak itt is a Safarihoz hasonló processzoridő-zabáláshoz vezetnek, persze nem jutunk el firefoxi mélységekbe. Egy sokreklámos ablak megnyitása után a terhelés a Chrome esetében dinamikusan változik egy magra vonatkoztatott 10 és 70 százalék között, míg ugyanez Safarinál stabil 60, Firefoxnál meg 90 százalék.

Itt el is jutottunk a kritikus részhez: ehhez a verzióhoz még nincs flash-szűrő alkalmazás, a Click To Flash-ben bíztam (ugyanaz a motor a Safariban és a Chrome-ban), de egyelőre nem megy. Napokon belül azonban várható ezen a böngészőn is a processzorok fellélegzését eredményező megoldás. Ha már az Adobe-re hiába várunk.

Tetszik a tabok fel- és eltűnése, a oldalon belüli keresés zseniálisan gyors, és egyszerre minden szórészletet kiszínez, a letöltések stílusosan az ablakok alsó felén érhetőek el, nem külön ablakon.

De mindenekelőtt a gyorsaság tetszik. Bár inkább könnyűségnek mondanám. Ha a Firefox egy gépágyú, a Safari meg egy lézerkard (felfújható strandlabdával), akkor a Chrome egy vizes törülköző. Kár, hogy már rászáradt az ujjam a gépágyúra, de talán még lerágom magam róla.

Nektek mik a tapasztalatotok?