A legutóbbi frissítés óta nem különösebben éri meg az Apple legnagyobb gépét venni. A Mac Pro 2,66 gigahertzes Core i7-essel és Nvidia GT 120-as grafikus gyorsítóval kerül 670 ezer forintba, míg az iMac 2,8-as procival és a jóval erősebb Radeon 4850-essel, nagyobb merevlemezzel és több memóriával is néhány tízezer forinttal olcsóbb. Ráadásul ebben a konfigurációban már a 27 colos kijelző ára is benne van. Azt kell tehát mondjam, hogy most őrültség Mac Prót venni, csak az választja az Apple asztali gépét, akit valamilyen furcsa perverzió köt a különálló gépházhoz.

Nem sokáig marad ez azonban így. A hírek szerint 2010 elején érezik az új rendszer, amibe már a Core i9-es processzor kerül, ami egy rakás újdonságot felvonultat a jelenlegi konfigurációval szemben. Először is 32 nanométeres gyártástechnológiával készül, ennek megfelelően kevesebbet fogyaszt, és több áramkört lehet bezsúfolni egységnyi helyre. Mi következik ebből? Hát hogy a csip négy helyett hatmagos lesz, és mivel egy Mac Próba két processzort lehet rakni, ráadásul a Core i9-es a HyperThreadingnek hála egy magot két magnak mutat a rendszer felé, összességében 24 magból tud gazdálkodni a Mac Pro tulajdonosa a jelenlegi 16-tal szemben.

Az eredmény? Az első tesztek szerint esetenként 50 százalékkal nagyobb teljesítmény, normál használat mellett akár 50 százalékkal alacsonyabb fogyasztás, de teljes terhelés mellett is tízszázalékos mínusz.

Na ezért volt annak idején jó ötlet Intelre váltani.