Pár hete írtam egy postot arról, hogy rövidesen érkezhetnek a vodafone-os és pannonos iPhone-ok. Sok tény ugye nincs a kezünkben, inkább közvetett bizonyítékokra hagyatkozhatunk, azok viszont mind egy irányba tartanak: több szolgáltatótól is megvehetjük ugyanazt a mobilt. Bár a legutóbbi hír után befutott olyan információ, ami alapján biztosra vehető, hogy idén már csak a T-Mobile-tól lehet beszerezni itthon az iPhone-t, az Appleinsideren megjelent post viszont azt bizonyítja, hogy előbb-utóbb tényleg változhat a helyzet.

Az oldal szerint ugyanis európa-szerte elkezdenek lejárni a kizárólagosságot biztosító szerződések, amik jelentős lökést adhatnak a mobilt forgalmának. A Vodafone például 2010 elejétől kezdi el árulni az iPhone a briteknél. Franciaországban egy kormányzati döntés értelmében már régóta két szolgáltatótól is meg lehet venni a mobilt, aminek körülbelül negyven százalékos piaci részesedés lett az eredménye az okostelefonok piacán: ezzel a francia a legnagyobb európai iPhone-piac körülbelül hatszázezer eladott készülékkel a harmadik negyedévben. Elemzők szerint azonban a briteknél még nagyobb robbanás várható, ha belép a képbe a Vodafone is.

A pletykák szerint az Apple-t annyira meggyőzték az európai számok, hogy rövidesen odahaza is megváltoztatja szerződését: várhatóan 2010-től nemcsak az AT&T-től, de a Verizontól is meg lehet majd venni a készüléket, ami persze minket nem különösebben érint, az esetleges pannonos meg vodafone-os pletykák azonban már annál inkább.

Azt viszont érdemes figyelembe venni a matekozásnál, hogy a briteknél csak az első iPhone megjelenése után több mint két évvel került szóba a több szolgáltatós leosztás. Ha nálunk is ez lesz a helyzet, mert a T-Mobile-t hasonló szerződés köti az Apple-höz, mint az O2-t, akkor nyár végénél előbb aligha számíthatunk pannonos vagy vodafone-os iPhone-ra. Persze a szerződés pontos szövegét egyikünk sem ismeri.