Ráadásul pont ugyanazon okból, amiért ember közelében sem tanácsos. A passzív dohányzás miatt.

A Consumerist.com-ra beküldött olvasói levelek legalábbis erről tanúskodnak. Többen is arról számoltak be, hogy a szervizesek nem voltak hajlandóak megjavítani a garanciális gépeket, mert nikotinlerakódást mutattak ki a felületükön.

Az AppleCare-es, meghosszabbított garanciával vásárolt MacBookok és iMacek tulajdonosai nem értik a dolgot, egyikük még Steve Jobs irodájával is felvette a kapcsolatot, eredményt azonban ezzel nem ért el. A hivatalos válasz szerint a nikotin az OSHA (az amerikai munkavédelmi és egészségügyi hivatal) listája szerint az egészségre veszélyes anyag, a szervizesnek pedig a passzív dohányzás veszélyei miatt nem kötelessége kitenni magát ilyen kockázatnak.

Ahogy az egyik olvasó megjegyzi, az OSHA olyan anyagokat is veszélyesnek ítélt, amikkel akár naponta érintkezünk, mint a klór vagy a kalcium-karbonát, persze erre mondhatják, hogy uszodás vízzel vagy cementtel teleszórt gépekre sem érvényes a garancia.

Az Arstechnica újságírója hozzáteszi, hogy öt éve, amikor ő is Apple Specialistként dolgozott, nem utasíthatták vissza az ilyen gépeket. Mint írta, egyből fel lehetett ismerni őket, mivel bebüdösítették az egész helyiséget, és undorodtak ezekkel dolgozni. Hiába no, változnak az idők.