Megmondom őszintén, utálom a lejátszót. Az oké, hogy rengeteg tartalom jelenik meg általa a neten, de a böngészőm összes stabilitási problémájáért a Flash a felelős, arról nem is beszélve, hogy többnyire azonnal túlpörgeti a rendszert, a processzorhűtő üvölt, a Core Duo izzad, az egész gép a Player rabszolgája lesz, amikor az elkezd dolgozni. U-tá-lom.

Szerencsére nemcsak nekem, hanem az egész világnak problémát jelent, éppen ezért az Adobe-nál elérkezettnek látták az időt, hogy rendbe szedjék ezt a romhalmazt. A 10.1-es verzió ennek megfelelően annyi újítást hoz majd magával, amennyit Flash még nem nagyon.

A legnagyobb jóság, hogy végre nemcsak a processzort, hanem a grafikus gyorsítót is felhasználja a lejátszó, szóval nem fog negyven százalékon izzadni a két mag, ha YouTube-ot nézünk, vagy egy nagyobb banner jelenik meg kedvenc híroldalunkon. Sőt, bizonyos esetekben ez lesz a feltétele annak, hogy az 1080p-s felbontású Flash-filmekkel is megbirkózzon a gépünk, aminek már csak azért is van jelentősége, mert a küszöbön vannak a nagyfelbontású YouTube-os videók.

Sajnos nekünk még várnunk kell az újdonságokra, mert a gpu-gyorsítás csak Windows alatt működik, ott is kizárólag az Nvidia-grafikus gyorsítóval szerelt rendszereken.

Az 1080p-s videók lejátszása viszont már benne van a bétában, kevesebb is az elvesztett képkocka, mint korábban, a 9to5Mac 2,26 gigahertzes MacBook Próját viszont még mindig túlterheli a lejátszás, a processzor végig maximumon dolgozott a teszt alatt.

Ezzel szemben ha a QuickTime-ra bízzuk a Flash-es tartalom lejátszását (amit bizonyos programokkal simán megtehetünk), a Core 2-es leterheltsége nulla közelébe esik vissza, a Mac némán dolgozik, a gpu végzi el azt, ami valójában tényleg az ő feladata lenne.

Ilyet meg még az nvidiás pc-ken sem lehet tapasztalni a 10.1-essel, szóval jó az irány, de azért még bőven van mit csiszolni a Flashen.