Visszatértem a nyaralásból, itt vagyok újra, és Ádámnak lett igaza: előbb keltem, mint ő, ami kivételesen nem az alvásigényemmel volt összefüggésben, inkább, hogy az időzónák miatt nekem hajnal kettőkor volt reggel nyolc, éppen ezért ötnél tovább akkor sem tudtam volna aludni, ha ostorcsapásokkal kényszerítettek volna rá (akkor főleg nem).

Kinyitom a szemem, erre mit látok? Máris tesztelték a négymagos iMaceket. Ezekben ugye az Intel Core i5-öse dolgozik, tehát nemcsak simán a Core 2-esek nagytestvérét, a Quadot építették bele, hanem egy újgenerációs processzor költözött az iMacbe. A Core i5-ösök csak most jelentek meg a piacon, ezeket főleg a HyperThreading hiánya különbözteti meg a Core i7-esektől: a rendszer nem nyolc, csak négymagosnak látja őket, ami bizonyos esetekben 15-20 százalékos mínuszt jelenthet a teljesítményben. Ha viszont az alkalmazást nem készítették fel a párhuzamos adatfeldolgozásra, a Core i5-ös semmivel sem lassabb, mint a Core i7-es.

A Core 2 Duónál viszont mindenképp gyorsabb. A szemétmázlista Electronista már tesztelte is a modellt, és arra jutott, hogy a különbség nemcsak mérhető, de érezhető is. Az alkalmazások például sokkal gyorsabban indulnak függetlenül attól, hogy mennyi program fut épp, bár ez gondolom a merevlemeznek és a memóriának is köszönhető.

A tesztek az új rendszer egyértelmű fölényét mutatták, bár a 2,66 gigahertzes Core i5-öst nem közvetlen elődjéhez, a 3 gigahertzes Core 2 Duóhoz, hanem a jóval gyengébb 2,4-es Core 2-eshez hasonlították, amihez ráadásul még a 2600-as Radeon HD járt – ennél azért jóval többet tudott a most kihalt 24-es.

Ezzel együtt érdekes, hogy a többmagos tesztekben az újdonság 2,5-3-szor gyorsabb volt két évvel ezelőtti elődjénél, szóval a most leváltott iMachez képest is hozhat vagy 2-2,5-szeres pluszt.

Akit érdekelnek a grafikonok, itt nézheti meg őket, ha a markomba (két combomból és két karomból álló keretes szerkezetembe) kerül a 27 colos óriás, megpróbálok ennél izgalmasabb teszteket futtatni.

Addig is fontos hír, hogy a nyúzások ellenére sem lett hangosabb az iMac. Mindez azért fontos, mert a még számos optimalizáción átesett Core i5-ös is többet fogyaszt, mint a korábbi Core 2 Duók, így esélyes volt, hogy nagyobb fordulatszámú, zajosabb ventilátorok kellenek majd hozzá, bár én már korábban arra tippeltem, hogy a nagyobbik iMac házában bőven el lehet vezetni a plusz hőt. Így is lett, a 27-es gép némán tűrte a megaláztatásokat.