Simon Aldous, a Microsoft dizájner partnercégének vezetője jelentette ki ezt, persze ő csak a kinézetről nyilatkozhatott. A "szteroidos Vista", ahogy ő hívja az új Windowst, készítésénél elmondása szerint a Mac OS X dizájnját vették alapul.

''Az egyik, amit az emberek egyfolytában emlegetnek a Mackel kapcsolatban, hogy az operációs rendszer fantasztikus, átlátható és könnyű használni. A Windows 7-tel mi egy Maces kinézetet és érzést próbáltunk megvalósítani. Jelentősen fejlesztettük a grafikus kezelőfelületet, amit egy nagyon erős Vista-alapra építettünk rá, ez sokkal stabilabb, mint a jelenlegi Mac platform."

A bevallott lenyúlásról rögtön eszünkbe juthat az Apple és a Microsoft évekig húzódó pereskedése 1988-ból, erről pedig az, miért nem fog az Apple ismét nekimenni a redmondi cégnek. Akkor az Apple beperelte a Microsoftot, mert az a saját operációs rendszerébe - Windows 1.0-ba és 2.0-ba - a Maces operációs rendszer grafikus kezelőfelületét illesztette.

És nemcsak az UI volt terítéken - aminek alapjait egyébként az Apple a Xeroxtól szerzett meg -, hanem a készülő MacWrite és MacPaint is szerepelt a Windowsban Write és Paint néven.

A gond csak az volt, hogy Steve Jobs maga írt alá egy szerződést Bill Gates-szel, amiben felhatalmazza bizonyos elemek használatára. Megegyeztek Bill Gates-szel, hogy egy bizonyos díj fejében megkapja tőlük a jogokat az Apple-t illető UI-elemek használatára. A hiba az volt, hogy nem vették komolyan a Microsoftot. 1984-ben kiadták a Mac OS-t, Bill Gates 1985-ben kiadta a Windowst.

Két évvel az első megjelenése után jött a Windows 2.0, és az Apple újabb hasonlóságokat fedezett fel, az átméretezhető ablakok és a ikonokkal borított desktop gondolata is szerepelt az operációs rendszerekben. Megindult a pereskedés.

Később a Xerox szállt be harmadiknak, szerintük ugyanis az eredeti jogok őket illették volna meg, az Apple jogtalanul tulajdonította el az ötletüket. A bíróság őket kapásból elküldte a három éves panaszbenyújtási idő letelte miatt. A per hat évig tartott, a bíróság végigment mind 189 tételen, ami az Apple szerint a Mac OS-ből került át a Windowsba.

1994-ben kimondták, hogy vessen magára az Apple, amiért felajánlotta a Microsoftnak a saját fejlesztését. A megállapodás az volt, hogy a Windows marad úgy, ahogy van, a Mac OS alapértelmezett böngészője az Internet Explorer lesz, a Microsoft folytatja az Office fejlesztését a Mac OS-re, valamint kedvezményes áron vehet Apple-részvényt, ezzel segítve a céget a túlélésben.

update: ez mégsem az őszinte vallomások ideje, a Microsoft tagadja az elhangzottakat, szerintük Simon Aldous nem is vett részt a fejlesztésben, rosszul informált és pontatlan kijeletéseket tett. Anvee-nek köszi a tippet.