Az ausztrál iPhone-használók érdekes jelenségre lettek figyelmesek: a telefonjuk alapértelmezett háttérképe váratlanul és előzetes bejelentés nélkül megváltozott. A képen látható arcban a nyolcvanas évek Rick Astley-ét ismerték fel az élelmesebbek.

Az ő nevéről beugorhat a korábban igen divatos internetes mém, a rickrolling (beígérni valami izgalmasat, a linkbe pedig befűzni az énekes hülye videóját), és persze ő énekelte a "Never Gonna Give You Up" című slágert is, de hát ez kit érdekel.

A kép felett egy piros színű felirat is látszott: ikee is never gonna give you up. Bizony, itt az első ismert és terjedő féreg az iPhone-ra, ami egyébként nem tesz semmi kárt a készülékben, és nem is lop el semmilyen adatot.

Itt mindárt le is szögezném, hogy a féreg csak és kizárólag feltört iPhone-okat képes megfertőzni, azokból is csak olyanokat, amiknél nincs megváltoztatva a root jelszó, és működik az SSH-s alkalmazás, vagyis a vezeték nélküli fájlcsere lehetősége. Ezen keresztül - a jelszó ismeretében - bárki csatlakozhat a telefonra.

A magát ikexnek nevező hacker a kódba rejtve kifejtette véleményét is: "az emberek hülyék, és itt a bizonyíték." Ezután rátér a jelszó megváltoztatásának fontosságára, majd hozzáteszi: "nem nehéz, emberek. De hé, kit érdekel, végül is csak a banki adataitokról van szó."

A hacker a nemrégiben feltűnt társát követte, amikor drasztikus módot használt a tört telefonok felhasználóinak felrázására. A holland srác mondjuk nem volt ilyen jó fej, a zombivá vált telefonokról SMS-ben értesítette gazdájukat arról, hogy hol kell befizetniük 5 dollárt a biztonságukért. Később rájött, hogy ez zsarolás, és ingyen megosztotta mindenkivel a biztonságuk kulcsát.

Az üzenet másként megfogalmazva: ha már elbütykölsz azzal, hogy kikerülöd az Apple biztonsági rendszerét, akkor bütykölj el a biztonsági beállításokkal is. De legalább a jelszót változtasd meg.

Addig is a Rick Astley-s videó szerez még néhány találatot a youtube-on a meglévő 21,5 millió mellé.