Múlt héten volt hír, hogy az Apple telefonja elég magas áron, de megérkezett Kínába. A enyhén szólva is megkésett premier miatt azonban benne volt a pakliban, hogy az iPhone egyáltalán nem számíthat elsöprő sikerre az országban, hiszen a becslések szerint már így is van arrafelé kétmillió csempészpéldány, és még ennél is sokkal több eredetivel megegyező replika.

Hogy ez mennyire így van, arra a Wall Street Journal hívta fel a figyelmet. Az első hét eredményei állítólag lesújtóak, bár a nyitó bulin sokan voltak, a pekingi Apple Store előtt nem alakult ki sor a 3GS-re várva. Miért is alakult volna, szerintem a bulizók jelentős részének régen az lapul a zsebében.

A kínaiak leginkább Hongkongból szerzik meg a telefont, de például az ország látja el a világ jelentős részét iPhone-replikákkal is. Jövő héten én is kezembe fogok egyet az eredetire hasonlító (azért persze nem teljesen) F003-as iPhone klónból, amit 25 ezer forintért lehet beszerezni Hongkongból. Plusz elbír két SIM-kártyával is, és mobiltévézni is lehet vele.