Az elkövető ismét az a 18 éves Geohot, alias George Hotz, aki 2007-ben elsőként intézte el az első generációs iPhone-t. A hacker ezúttal az iPhone OS 3.1.2-es basebandhez (fedőneve 05.11.07) készítette el az unlockot, vagyis mostantól a legújabb telefonokat is gond nélkül lehet használni bármelyik hálózaton.

Eddig ügyeskedni kellett, vagyis úgy frissíteni az operációs rendszert, hogy közben a baseband maradjon a korábbi - már kijátszott - verzión. Azok járnak most jól, akik nemrég vették a telefont, és így gyárilag az 05.11.07 került fel a készülékre és azok, akik véletlenül (kattintási mániából kifolyólag) frissítették a telefont iTunesból.

Persze állítólag van megoldás a baseband downgrade-re is, a Fuzzyband Cydiás app erre is képes. Egy downgrade után pedig már akár a legutóbbi ultrasn0w-val is lehet függetleníteni a telefont.

A mostani program, amivel mindez sokkal egyszerűbb lesz, holnapután, vagyis november 4-én lesz publikus, innen tölthető le, természetesen ingyen. Ezzel, és Geohot blackra1n nevű jailbreak-alkalmazásával állítólag egy percen belül felszabadíthatjuk az iPhone-t - minden tekintetben.

Még egyszer szeretném aláhúzni, hogy mind Geohot, mind a devteam munkája ingyenesen megszerezhető, ezek a hackerek a szabad választás elvei miatt dolgoznak (korábbi interjúnkat itt olvashatjátok), és csak a felajánlott adományokat fogadják el a felhasználóktól. Geohot kiemeli a blogján, hogy sokan az ő programját árulják a neten - meg is nevezett egy álnok júdást, kinek neve Jody Sanders -, akik így csalással jutnak bevételhez. Neki személyesen állítólag 10 ezer dollárt kínált fel Jody a mostani programjáért.

Az egyetlen fegyver ellenük - állítja a fiatal hacker -, hogy felhívjuk mindenki figyelmét: az iPhone felszabadításához nem kell pénzt fizetni. Nem. Tuti.