A világ legnagyobb mobilgyártója pert indított a cupertinóiak ellen, a Nokia beadványa szerint az Apple tíz levédett szabadalmukat is illegálisan használt fel, ezek a GSM, UMTS, 3G WCDMA és wireless LAN szabványok körébe tartoznak.

Pontosabban: a Nokia szerint az iPhone-ban már a kezdetektől a finn cég évekig tartó kutatásainak eredményét használták fel a beszédhang kódolásában, a vezeték nélküli adattovábbítás módjában, valamint biztonsági és titkosítási algoritmusoknál.

Az Apple annyira nem lepődhetett meg a dolgon, Gene Munster elemző szerint ugyanis a Nokia már egy éve tárgyalásokat folytat velük a kompenzáció ügyében. A per azt mutatja, hogy ennyi idő alatt sem sikerült megegyezni.

Az elemző szerint a Nokia minden eladott iPhone után 1-2 százalékot szeretne magának a szabadalmak felhasználásáért, ami 6-12 dollárral számolva egy negyedév alatt 42-84 millió dollár. Az meg már pénz.

A Nokia sietsége pedig érthető, hiszen eléggé forró lett a lábuk alatt a talaj. Az egy hete kiadott negyedéves jelentés meglepően szar eredményeket mutatott, 836 millió dolláros veszteséget tudott felmutatni a cég. Ez csak részben köszönhető a mobileladási számok csökkenésének, mégis arra szólítja fel a menedzsmentet, hogy kerítsenek pénzt, különben durcik lesznek a részvényesek.

Az Apple-nél meg van pénz dögivel, 1,67 milliárd dollár profitot termeltek három hónap alatt.