Nemrég belinkeltem egy videót az egyik poszt alá, amiben a Verizon az iPhone hiányosságait felsorolva hívja fel a figyelmünket egy Droid nevű csodára. Az iDon't kampány kiemelte, hogy az iPhone-nak nincs fizikai billentyűzete, nem képes több alkalmazást futtatni egyszerre, nincs 5 megapixeles kamerája, widgetek sincsenek benne, nem lehet cserélni az akksiját, bezzeg a Droidban. De mi az a Droid, és miért lehet jobb, mint az iPhone?

A Droid a Motorola új üdvöskéje, ez lesz az első Android operációs rendszert használó telefon, ami kizárólag a Verizon hálózatán lesz kapható decembertől az Egyesült Államokban. Ez 86 millió potenciális vásárlót jelent.

Mivel egyelőre nem igazán fogdosta még meg senki (hivatalosan), főleg nem én, a telefon képességeiről és használhatóságáról nem tudok sokat beszélni. Csak a hardvereket vehetjük sorra, de a pragmatizmusom azt mondatja velem, hogy ebből nem vonhatunk le messzemenő következtetéseket.

A Droid a Texas Instruments TI OMAP 3430 proceszorát kapta meg, ami a maga 600 megahertzével méltó ellenfél az iPhone 3GS Samsung S5PC100-ához. A hasonló processzor ellenére a Motorola engedélyezi az alkalmazások párhuzamos futását, miközben az Apple továbbra sem hisz abba, hogy ez a feladat döcögésmentesen megvalósítható egy ilyen készüléken.

A Motorola telefonjának kijelzője 854x480 pixeles, ami mindenképpen nagyobb az iPhone 640x480-as 480x320-as felbontásánál, még ha csak hosszirányban is.

És persze a telefonba pakoltak egy nagyméretű és - a Motorola szerint használható - QWERTY billentyűzetet, ez pedig - a tapasztalatok szerint úgy tűnik - kötelező egy leendő iPhone-killerbe. Emiatt egy kicsit vastagabb lett az iPhone-nál, de ez az ára a kicsúsztatható megoldásnak.

A további képességeket a reklám is kiemelte: 5 megapixeles kamera és cserélhető akkumulátor.

A Motorola tehát megalkotta az eddigi leggyorsabb Android platformot, kíváncsian várjuk, mit tud belőle kihozni az operációs rendszer.